in

Šetimana od Jakovlje u Kanfanaru

U subotu, 31. srpnja, u Parku istarskog vola u Kanfanaru održat će se tradicionalna manifestacija 31. Jakovlja i 31. Smotra istarskih volova.

Mario Gašparini iz sela Fabci kod Višnjana

Istarski vol – boškarin je autohtona životinja – najveći simbol Istre i jedan od najvećih kopnenih sisavaca Europe koji može težiti i preko tone. Općina Kanfanar već 30 godina potiče uzgoj istarskih volova kroz organizaciju smotre na kojoj se biraju najljepši, najteži i najposlušniji boškarini. Ove će se godine predstaviti izlagači sa 20-tak volova koji će nakon službenog otvorenja smotre krenuti u povorku oko Parka istarskog vola gdje će potom krenuti i proglašenje onog najljepšeg, najposlušnijeg i najtežeg.

Događaj će biti organiziran prema svim preporukama i mjerama zaštite u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Istarske županije, a posjetitelji moraju nositi zaštitne maske tijekom manifestacije.

Program

16:00             Sajam lokalnih i domaćih proizvoda

                        Foto izložba „Jakovlja: moja fotka i izložba“

18:00             Smotra istarskih volova

Zabavni program: Limena glazba Rovinj, KUD Dvigrad, kanfanarske mažoretkinje, ženska klapa Agata

Početkom srpnja Turistička zajednica Kanfanar pozvala je sve zainteresirane koji se bave fotografijom (profesionalno ili amaterski) da se uključe u foto natječaj „Jakovlja: moja fotka i izložba“ na temu tradicije. Odabrane fotografije bit će izložene na ovogodišnjoj Jakovlji.

Cijeli tjedan uoči manifestacije bit će u znaku boškarina i fuži. Svi zainteresirani u tjednu od 26. srpnja do 1. kolovoza moći će uživati u Šetimani od Jakovlje koja obuhvaća zanimljive gastronomske, edukativne i sportsko-rekreativne programe.

Jakovlja je najpoznatija kanfanarska manifestacija i jedna od najvećih fešti u Istri koja je sama za sebe priča o spašavanju ove autohtone, visoko ugrožene i zaštićene pasmine goveda. Procjenjuje se da danas imamo samo oko 1.500 grla istarskog goveda, od čega je istarskih volova (kastrati bika istarskog goveda) preostalo manje od 30! Ove su životinje nekada bile glavni oslonac svake obitelji u istarskim selima koje su im pomagale u svakodnevnom radu i prehranjivanju kućanstva. Danas su simbol Istre, a za očuvanje tradicije i uspomena za koje se brine 15-tak uzgajivača.

Prošlogodišnja titula najljepšeg istarskog vola pripala je Sarožinu u vlasništvu Marija Udovičića iz Gospodi. Pobjedu u kategoriji poslušnosti odnio je vol Marija Gašparinija iz sela Fabci kod Višnjana, dok je najteži istarski vol također Sarožin vlasnika Marija Udovičića, s čak 1.303 kilograma. S tom težinom, ovaj je vol ujedno i najteži vol u svih 30 godina kanfanarske smotre.

Od 27. srpnja cijepljenje u 8 gradova te Kašteliru, Žminju i Barbanu

maske maskice korona covid

Istra u nedjelju bez novozaraženih, promjene u samoizolaciji