in

Širi se zlonamjerni e-mail na temu koronavirusa

Otkako je svijet zahvatila pandemija koronavirusa, broj internetskih prijevara i napada koji se koriste koronavirusom kao mamcem višestruko je porastao.

Microsoft Security Intelligence tim, koji se bavi računalnom sigurnošću, odaslao je prilično ozbiljno upozorenje korisnicima Windowsa diljem svijeta, piše Zimo.

Upozorili su na zlonamjerni e-mail koji se predstavlja kao da dolazi iz uglednog Centra Johns Hopkins i koji navodno u sebi sadrži izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije o pandemiji koronavirusa. U samom e-mailu nalazi se dokument s tablicom koji, kad se jednom otvori, instalira zlonamjerne programe na računalo.

Točnije, instalira program za udaljeno upravljanje računalom, koji hakerima omogućuje da instaliraju nove programe, brišu dokumente i upravljaju samim računalom.

Stotine jedinstvenih Excel dokumenata u ovoj kampanji koriste istu formulu i vode do iste web adrese na koju se preuzimaju ukradeni dokumenti, upozorili su iz Microsofta.

Savjetuju korisnicima da budu izuzetno oprezni kad primaju bilo kakve e-mailove na temu koronavirusa, kako od poznatih tako i od nepoznatih kontakata. Ako prime e-mail od nepoznatog kontakta koji izgleda “čudno” i neobično ne bi trebali otvarati linkove koji se nalaze u samom e-mailu i trebali bi provjeriti pošiljateljevu adresu.

Podsjetimo, otkako je svijet zahvatila pandemija koronavirusa, broj internetskih prijevara i napada koji se koriste koronavirusom kao mamcem višestruko je porastao. S obzirom na to da pandemija još nije gotova, možemo očekivati još ovakvih zlonamjernih kampanja. (Izvor Poslovni.hr)

Popuštanje mjera vraća u život kongresni i poslovni turizam

Kada dođe do drugog vala epidemije zatvaranje ekonomije više neće biti opcija