in

Sjaj teroara Markovca u Istri: Priča o 4 vinara i 27 svjetskih nagrada

Foto Barbara Cetina - Vinari iz Markovca sa svjetskim medaljama

Ljubitelji i poznavatelji vina okupili su se nedavno u malenom selu Markovac, nedaleko Višnjana, kako bi proslavili izuzetna postignuća četiri istarska vinara na događaju pod nazivom „Sjaj teroara Markovca“. Peter i Matteo Poletti, Ivan Poleis, Denis Bernobić i Aldo Bernobić i njegov sin Matija Bernobić udružili su snage kako bi obilježili svojih zajedničkih 27 svjetskih nagrada osvojenih tijekom nekoliko godina.

Foto Barbara Cetina
Foto Barbara Cetina

Selo Markovac smješten je na nadmorskoj visini od 240 metara i ima zadivljujuću povijest duboko isprepletenu s vinarstvom. Godine 1945. selo se moglo pohvaliti s impresivnih 368.800 trsova vinove loze, a brali su se ručno jer nitko nije imao traktor. Obitelj Bernobić, ujedno i najstarija obitelj u selu, uzgajala je 144.200 tih trsova. U talijansko doba Markovac je bio među tri najbogatija sela u Istri.

Događaj Sjaj teroara Markovca počeo je druženjem u vinariji, a onda su se svi uputili prema vinogradima gdje su svi zajedno objedovali ručak po starinski.

27 medalja iz svijeta stiglo je u Markovac

Vinarija Poletti svoju priču o vinarstvu uživa već 8. generaciju vinara. Na području Markovca oni imaju 9ha vinograda i svojih 8 etiketa. Kada pričamo o svjetskim nagrada tu je svakako šampion Piero Poletti jer je za svoja vina dobio čak 18 medalja. Zadnje nagrade su stigle s Concours Mondial Bruxelles i to zlato za Cabernet Sauvignon 2016, te srebro za odležanu Malvaziju Istarsku Clasisicu s Decantera.

Foto Barbara Cetina
Foto Barbara Cetina – Vinogradi u Markovcu

Sa svojih osam hektara vinograda Aldo i njegov sin Matija Bernobić osvojili su 5 medalja sa svjetskih ocjenjivanja vina, zadnja je stigla s Decantera i to srebro za Malvaziju istarsku 2022. Od njihovih vinskih sorti, najviše dominira malvazija, a imaju i chardonnay, muškat, refošk, cabernet sauvignon, muškat ružu i borgonju. Nastoje uzgojiti vinove loze na ekološki način kako bi omogućili grožđu da raste u što prirodnijem i svježijem obliku. Obitelj se ponosi svojim 100 godina starim vinogradom u kojem se uzgajaju sorte teran, borgonja i malvazija.

Ivan Poleis sa svojih četiri hektara vinograda pretežno uzgaja sortu malvazije. Njemu je ove godine stigla zlatna medalja sa prestižnog svjetskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles za svježu Malvaziju istarsku 2022. Njegovu kolekciju čini sedam vinskih etiketa, među kojima su Malvazija istarska svježu i odležanu, Chardonnay, Cabernet Sauvignon,  Borgonja, Rose i Muškat bijeli.

Foto Barbara Cetina - Vinogradi u Markovcu
Foto Barbara Cetina – Vinari u Markovcu

Denis Bernobić, predstavnik četvrte generacije vinara u svojoj obitelji, brine o 15 hektara vinograda. Njegov nevjerojatan put kulminirao je značajnim uspjehom na Vinistri 2021., gdje je njegova Malvazija osvojila zlatnu medalju i postala šampion Vinistre. Ovo neočekivano priznanje označilo je početak njegovog ozbiljnijeg vinarskog rada. Osim malvazije, Denis izrađuje još četiri etikete vina, a u planu mu je dodati još dvije etikete, Borgonju i Teran. Iz svijeta su za ovu vinariju stigla čak 3 priznanja, zadnja za odležanu Malvaziju istarsku sa svjetskog ocjenjivanja vina Mundus vini.

Sommelier Filip Savić i enologinja Katarina Primorac predstavljali su vina i vodili posjetitelje kroz kušanje izuzetnih etiketa iz Markovca.


Foto Slavko Ledić - Vižinada - Promocija monografije o Carlotti Grisi

U Vižinadi predstavljena monografija o Carlotti Grisi, najvećoj baletnoj umjetnici romantizma

Foto Konjički klub Spirit Poreč

POREČ: Nove medalje za mlade jahačice Konjičkog kluba Spirit