in

Spektakl na nebu neviđen od 13. stoljeća: Prvi put u 800 godina osvijetlit će nas ‘Božićna zvijezda’

Zadnji put ovakva je pojava zabilježena 1226. godine, 4. ožujka

Prvi put u 800 godina “Božićna zvijezda” osvijetlit će nebo zahvaljujući Jupiteru i Saturnu. Naime, dva najveća planeta Sunčevog sustava, gledano sa Zemlje će se “približiti” 21. prosinca toliko blizu da će izgledati poput “dvostrukog planeta”, spoja koji će na Zemlji izgledati kao jedna jarka svjetlosna točka – što astronomi vjeruju da će izgledati spektakularno, prenosi republicworld.com.

Zadnji put ovakva je konjukcija zabilježena 1226. godine, 4. ožujka. Usporedbe radi, to je bilo vrijeme kada je mongolski car Džingis-kan osvajao velike dijelove Azije, a Europa je još uvijek bila generacijama daleko od renesanse.

Ovakvo približavanje Jupitera i Saturna, može se primijetiti, prilično je rijetko. Sljedeća takva konjukcija, predviđaju astronomi, bit će 2080. godine. Konjukcija zvijezda moguće je i objašnjenje “Božićne” ili “Betlehemske zvijezde”. Naime, prema Evanđelju po Mateju zvijezda je Sveta tri kralja dovela u Betlehem gdje se rodio Isus. Neki znnastvenici vjeruju da je ta pojava mogla biti rijetka trostruka konjunkcija Jupitera, Saturna i Venere. 

Stručnjaci kažu kako će se ovaj rijedak događaj moći pratiti na vedrom nebu oko sat vremena nakon zalaska sunca 21. prosinca, zimskog solsticija. Tako bliska pojava na nebu neće se ponoviti sve do 15. ožujka 2080. godine.

Stožer objavio detaljne informacije o propusnicama, evo kako do njih

Općina FUNTANA dijelit će božićnice svojim umirovljenicima – Donosimo raspored