in

Splitski znanstvenici snimili ogromnu meduzu: ‘Ovakav primjerak nikad nismo vidjeli!‘

Foto Institut za oceanografiju i ribarstvo

Ukoliko naiđete na ovu vrstu, nikako joj se ne približavajte i izbjegavajte dodir jer može izazvati opekotine i žarenje

Chrysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza, vrsta je koja živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Turske. Iako je razmjerno rijetka vrsta i najčešće se približava obali u rano ljeto, posljednih godina sve je češći stanovnik Jadrana.

Ogromna kompas meduza snimljena kod splita institut za oceanografiju
Ogromna kompas meduza još na Jadranu nije viđena

S obzirom da u prosjeku naraste do 20 cm duljine i do 6 cm promjera klobuka, ovaj je primjerak iznenadio i struku. Naime, u Marinskom zaljevu 9. listopada znanstvenici splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo prilikom istraživanja naselja posidonije susreli su meduzu iz roda Chrysaora. Ali kako kažu, ovako veliki primjerak nikad nisu vidjeli, piše Morski.hr.

Ova vrsta meduze obitava pod površinom na dubinama 0-10 m, gdje lebdi i povremeno pliva. Karakterizira je žutosmeđi klobuk koji podsjeća na kompas, a može narasti do 30 centimetara u promjeru, a lovke do 1 metra duljine. Ima 24 lovke koje su podijeljene u tri grupe po 8.

ogromna kompas meduza
Foto Institut za oceanografiju i ribarstvo

Kompas meduza u moru se orijentira i održava ravnotežu uz pomoć senzorskih stanica nazvanih statocisti, a pigmentirane mrlje omogućavaju meduzi percepciju promjene svjetlosti. Hrane se zooplanktonom, a prirodni neprijatelj su joj morske kornjače i riba Mola Mola – Veliki bucanj koji se njome hrane.

Centar za invazivne vrste upozorava da ukoliko naiđete na ovu vrstu, nikako joj se ne približavajte i izbjegavajte dodir jer može izavati opekotine i žarenje. Ako se ipak dogodi da vas opeče, mjesto treba ohladiti i namazati aloa verom ili sličnim gelom koji spriječava opeklinske promjene. A ako vas slučajno ova meduza dotakne i opeče, prije svega treba izići iz mora i opečeno mjesto dobro isprati morskom vodom kako bi odstranili lovke, piše Morski.hr.

velika kompas meduza u splitu
Foto Institut za oceanografiju i ribarstvo

Važno je znati da se opečeno mjesto ne smije trljati niti ispirati slatkom vodom ili alkoholom. Na opečeno mjesto dobro je staviti ocat ili limunov sok jer će to spriječiti daljnje pucanje zaostalih žarnih čahura. Kao posljedica, odnosno uspomena na susret s meduzom, najčešće ostaje depigmentacija kože ili čak ožiljak, piše Morski.hr.

Fotografije – Izvor Institut za oceanografiju i ribarstvo Split

sveti mauro zašštitnik poreča

Poreč: Poziv za predlaganje kandidata za Nagradu sv. Maura

Ferucio Banić SVeti Lovreč

Svira 70 godina: FERUCIO BANIĆ – legenda lovrečke, ali i istarske limene glazbe