in

Svjetske medalje u Istri: Načelnik Kaštelira primio dobitnike medalja za domaće proizvode

Fotografije: Općina Kaštelir-Labinci

Načelnik Općine Kaštelir-Labinci čestitao lokalnim proizvođačima na medaljama koje su osvojili na prestižnim svjetskim natjecanjima

Općina Kaštelir-Labinci, kao članica Mreže najboljih turističkih sela svijeta prema UNWTO-u, gradi prepoznatljivost upravo na ruralnom turizmu i promicanju lokalne proizvodnje. Domaći proizvodi ovdašnjih OPG-ova nadaleko su poznati i odlikuju se vrhunskom kvalitetom, o čemu svjedoče brojna priznanja osvojena na natjecanjima diljem svijeta. Stoga se Đulijano Petrović, načelnik Općine Kaštelir-Labinci, sastao s nagrađenim proizvođačima te im čestitao na osvojenim medaljama.

Susret proizvođača i načelnika Petrovića upriličen je ispred Butige poznate po tomu što se u njoj tijekom cijele godine mogu naći proizvodi lokalnih OPG-ova te je mnogima postala sinonim za domaće, zdravo i vrhunsku kvalitetu kaštelirskog kraja. Pet nagrađivanih proizvođača koji su tijekom posljednjih mjesec dana osvajali prestižne medalje su Istarska kapljica, Brandystra Distillery, Beakovich ulja (OPG Beakovich), Castellana Craft Beer i Cossetto vina. 

– Izuzetno sam sretan što sam danas mogao čestitati našim vrijednim, lokalnim proizvođačima čiji su iznimni proizvodi briljirali na prestižnim međunarodnim natjecanjima. Svaki ovaj proizvod, iza kojeg stoji golemi trud, na najljepši je mogući način predstavio naš Kaštelir i Labince diljem svijeta, pa svim nagrađenim proizvođačima najiskrenije zahvaljujem na svemu što rade jer cijelu našu zajednicu time čine neopisivo ponosnom – istaknuo je načelnik Đulijano Petrović.

Istarska kapljica je tijekom osam godina osvojila čak 130 medalja, a ističu ove zadnje osvojene, zlatna medalja u Lyonu te srebrna u Londonu za Flying Goat Istrian dry Gin, potom zlato u Frankfurtu i srebro u Londonu za Flying Goat Navy strength Gin, zlato koje je u Lyonu odnio teranino Mediteran, rakije Nona Anamaria (zlatna medalja u Lyonu) i Nono Eufemio (srebro u Londonu) te Medežija s osvojenom srebrnom medaljom u Frankfurtu.

Nadalje, Brandystra se može pohvaliti velikom zlatnom medaljom osvojenom u Frankfurtu za Amaro te likerom Marelica koji je u Frankfurtu također dobio veliko zlato i pritom je na ovom natjecanju bio najbolje ocijenjeni liker iz cijele Hrvatske. Ujedno, Brandystra se okitila i s dva zlata  za svoj Teranino, jedno osvojeno u Londonu, a drugo u Balama na Teranino festivalu.

U svijetu ekstra djevičanskih maslinovih ulja istaknula su se Beakovich ulja čija je buža (inače autohtona istarska sorta) odnijela zlatnu medalju na prestižnom New York International Olive Oil Competition, a Kaštelir se može pohvaliti i s iznimnim craft pivima koje proizvodi Castellana Craft Beer. Njihovo je pivo Kaštelirka polučilo fantastičan uspjeh na svjetski poznatom natjecanju London Beer Competition gdje se okitilo zlatnom medaljom.

Kaštelirski kraj poznat je i po vrhunskim vinima, a tu svakako spada Vale la pena vinarije Cossetto koje je na ovogodišnjoj Vinistri osvojilo čak 91 bod u kategoriji odležanih malvazija, objavila je Općina Kaštelir-Labinci.

Foto OŠ Tar Vabriga

TAR: Trećaši u tvornici za preradu riba čistili srdele, a onda promatrali Sunce

Foto N.I.P. Agencija - Turistička zajednica općine Marčana

Uspješna smotra u Krnici: Marčana ponosna na vina i maslinova ulja izvrsne kvalitete svojih proizvođača