in

TAR: Marina Žužić, pjevačica umjetničkog imena Marei studira, priprema nove pjesme, ali i prvi samostalni album!

Marei, odnosno Marina Žužić je 22-godišnja djevojka iz Tara koja već godinama pjeva i predstavlja se kao izvođačica, a nedavno izdanim singlom “Mjesec” prvi se put predstavila i kao autorica pjesama koje izvodi. Singl „Mjesec“ nastao je u suradnji s porečkim glazbenikom Danijelom Damjanovićem koji je zaslužan i za aranžman pjesme. Tekst potpisuje Marei, a glazbu Marei i Danijel. Nakon suradnje u Blues Box Acoustic Triju odlučili su se za prelazak u autorske vode. Marei se do tada publici predstavljala kao izvođačica a sada prvi puta i kao autorica pjesama koje izvodi.

Nakon toga izašla je i pjesma „Vrijedi li“ koja je svima dostupna od prošlog mjeseca, a u pripremi je i prvi samostalni album.

Bila je to prigoda da popričamo s Marinom koja trenutno živi na relaciji Tar-Zagreb.

-Studentica sam treće godine preddiplomskog studija Komunikacijskog menadžmenta pri Visokoj školi Edward Bernays. Zbog fakulteta sam u Zagrebu, a pošto većinu glazbe stvaram u Poreču, često se vraćam u Istru. Glazbom se bavim odmalena, s obzirom da je čitava obitelj u tome. Najstariji brat se profesionalno bavi glazbom kao član jazz orkestra HRT-a ali i mnogih drugih jazz sastava u kojima svira trombon i klavir. Drugi brat je također u glazbi, no više rekreativno i zbog zabave kao član limene glazbe gdje svira saksofon. Logično je onda bilo da i ja krenem u glazbenu školu te da izaberem neki instrument pa sam tako izabrala flautu te završila osnovnu glazbenu školu, ispričala nam je Žužić.

Dodaje da uz to što je svirala, često je i sudjelovala na raznim dječjim festivalima u Istri, a istaknula je pritom Mali Veliki Mikrofon, županijski festival koji se svake godine održava u Buzetu i koji je prava mala zajednica za djecu pjevače.

-Mnogi su se mladi pjevači baš iz te zajednice razvili pa tako i ja. Iz toga se 2015. razvila suradnja s Ines Prajo i Arijanom Kunštek, autoricama iz Rijeke koje su napisale pjesmu „Ni noć za kraj“ koju sam te godine izvela na festivalu MIK te se plasirala na 3. mjesto stručnog ocjenjivačkog žirija, što je bilo lijepo priznanje mog rada. Nakon toga krenula sam na usavršavanje, satove pjevanja i slično, te sam počela pjevati u sastavu Blues Box Acoustic Trio. Kao trio smo nastupali najviše sezonski kako to obično bude u Istri – svaki dan drugo mjesto, hoteli, terase, barovi i slično. Tu sam se razvijala kao izvođačica raznih žanrova, ali sam uz svoje kolege muzičare – Danijela Damjanovića i Igora Beletića jako puno naučila o glazbi. To me još dodatno potaknulo da se usavršavam kao pjevačica, ali i kao autorica, pojašnjava nam talentirana Marina.

Veli da se nakon toga razvila suradnja s Damjanovićem s kojim radi na pjesmama koje sad napokon svi imaju prilike čuti. On je iskusan i kao glazbenik i kao autor pa joj je bio odlična podrška kada se htjela okušati u autorskom radu.

-Tako smo zajedno počeli stvarati glazbu, imamo sličan glazbeni ukus i razumijemo se u tom pogledu, pa nam je zaista gušt raditi zajedno. I kako smo krenuli raditi pjesmu za pjesmom, onda smo ipak odlučili da bi bilo lijepo s time izaći van, da ljudi to mogu poslušati, jer prvenstveno pjesme nisu stvarane s namjerom da se išta s njima radi, već iz čistog gušta i zabave. Pa kad smo shvatili da ovo što radimo nije šala i da bi mogla biti lijepa glazbena priča, odlučila sam izaći pod pseudonimom Marei i nositi projekt svih pjesama koje su izašle i koje će izaći, otkriva nam mlada pjevačica.

U svibnju ove godine potpisala je izvođački ugovor s izdavačkom kućom Menart koja distribuira pjesme koje izlaze, a istog je mjeseca izašao i prvi singl „Mjesec“.

-To je moja prva potpuno autorska pjesma za koju sam i tekst i glazbu napisala sama, a onda je iz tog, kako ja volim reći, pokušaja pjesme – Danijel napravio pravu pjesmu koju možete čuti. Nakon toga je snimljen i pjesma „Vrijedi li“ koja je svima dostupna od prošlog mjeseca. Za nju autorstvo potpisuje Danijel, a ja sam koautorica teksta pjesme.

Ona je zvukom nešto drugačija od prve pjesme, što će se dati primijetiti i kad izađu ostale pjesme. Sve su nekako vrlo različite, a opet su povezane nekim elementima u tekstu i zvuku. Mi sada i dalje radimo, pišemo i snimamo, te pripremamo album koji će, nadam se, uskoro izaći, a za sada radimo na idućoj pjesmi koja bi trebala izaći u veljači 2020. godine, najavljuje Marei.

Trenutno joj je fokus na fakultetskim obvezama, pa ne nastupaju, ali to je svakako u planu ako ne prije, onda na ljeto.

-Studij koji sam izabrala, izabrala sam iz razloga što mi može biti odlična podrška u glazbenom svijetu. PR i digitalni marketing su nešto što je danas sveprisutno, a nažalost glazba sama za sebe nije dovoljna, već je važna i ta pozadina, odnosno kako će se ta glazba plasirati. Tako da smatram da ne studiram nešto potpuno odvojeno od ovoga što radim, nego da ću te dvije stvari vrlo lako moći spojiti, zaključila je Marina Žužić.

Tanja Kocijančić

Foto: Privatni album

TAR: Općina umirovljenicima dijeli božićnice od 18. prosinca

Poljoprivredni proizvodi kao suveniri – predavanje Istarske web tržnice u Poreču 13. prosinca