in

TAR: Ribarski muzej u Santa Marini čeka bolje dane

Foto Tanja Kocijančić

Jedna od najvažnijih investicija Općine Tar-Vabriga u turističkom i tradicijskom smislu jest uređenje muzeja ribarstva u Santa Marini, za što su projekti već spremni. Tom se investicijom želi očuvati, valorizirati i detaljno predstaviti ribarska povijest općine. Projekt je zbog trenutne situacije s koronavirusom stavljen na čekanje što se tiče početka realizacije. Iako se vjerojatno neće ove godine početi s radovima kako je bilo planirano, općinska je uprava krenula u potragu za sufinanciranjem, kako bi sve bilo spremno kada se situacija s epidemijom smiri.

Foto Tanja Kocijančić

Pa je tako projekt prijavljen na natječaj LAGUR-a “Istarski švoj” za provedbu Mjere 7. iz pod nazivom “Promicanje ribarstvene, akvakulturne i pomorske baštine”, koji je objavljen u veljači. Najviši iznos po projektu koji se može dobiti jest 350.000 eura u protuvrijednosti u kunama.

Interpretacijski centar Ribarska kuća u Santa Marini prepoznaje materijalnu i nematerijalnu baštinu povezanu uz ribarstvo  kao ključni razvojni potencijal koji osnažuje identitet lokalne zajednice, podiže razinu ponude kulturnih i turističkih sadržaja te unaprjeđuje kvalitetu života na prostoru Općine.

Centrom za posjetitelje želja je pružiti nezaboravno iskustvo mora, kulture ribarenja i povijesti ishrane morskim blagodatima na edukativan, interaktivan i zabavan način, te time pružiti iskustvo posjetiteljima koje će ostati u sjećanju i stvoriti novu dodanu vrijednost.

Ribarska kuća smjestit će se u prostor bivše zadružne ribarske kuće koji će se temeljito obnoviti i urediti.

Nositelj investicije je općinska komunalna tvrtka Momperlon.

Vrijednost cijele investicije je oko 5,6 milijuna kuna i realizirala bi se u fazama, pogotovo dio koji se odnosi na interpretaciju.

Spomenimo još što je sve predviđeno u natječaju LAGUR-a u Mjeri 7.

Dodjela javne potpore ima za cilj promicanje ribarske, akvakulturne, pomorske, društvene i kulturne baštine i nasljeđa u ribarskom i akvakulturnom području. Mjera 7. se odnosi na ulaganja u istraživanje, planiranje, opremanje i razvoj sadržaja i usluga društvene, turističke i slične infrastrukture (poput muzejskih prostora, centara za posjetitelje, dječjih igrališta, staza i sl.) u svrhu promocije i podizanja svijesti o ribarskoj, akvakulturnoj, pomorskoj i kulturnoj baštini uključujući razvoj softvera za promociju ribarske, akvakulturne, pomorske i kulturne baštine.

To nije jedini projekt za koji Općina traži sufinanciranje u Santa Marini. Naime, pripremljena je i kompletna dokumentacija za rekonstrukciju luke Santa Marina, koju je kao nositelj investicije preuzela Lučka uprava Poreč, kao jedini mogući upravitelj i prijavitelj na EU bespovratna sredstva na natječaj za dodjelu potpore u okviru mjere „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa“, za što je bio rok prijave 1. travanj.

SV. LOVREČ – Zbog sanacije ceste privremeni zastoji u prometu

Situacija u Istri stabilna – I 30. travnja NEMA NOVOOBOLJELIH