in

TAR: SANDRA I ELVIO KOKOLO – Uz puno ljubavi prema zemlji stvorili uspješan brend Coccolo vina

Elvio i Sandra Kokolo - Foto Tanja Kocijančić

Istra ima idealne uvjete za razvoj vinove loze i vinogradarstva, zahvaljujući pogodnom tlu i blagoj mediteranskoj klimi, s dugim, toplim ljetima i kratkim zimama. Pa tako Općina Tar-Vabriga, osim što je poznata po turizmu, nudi i izvrsne poljoprivredne proizvode. Među najpoznatijim proizvođačima je obitelj Kokolo i njihov brend Coccolo vina. To je obiteljski obrt koji je bavi proizvodnjom i prodajom istarskih vina i maslinovog ulja. Ljubav prema istarskoj zemlji, vinovoj lozi i maslini koje se tradicionalno obrađuju u Istri ova je marljiva obitelj pretočila u kvalitetna vina koja se mogu kušati u njihovoj kušaonici.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Njihova su vina višestruko nagrađivana na mnogobrojnim natjecanjima što potvrđuje njihovu kvalitetu. U svojoj paleti proizvoda, osim više vrsta vina, imaju i maslinovo ulje iz vlastitih maslinika. Naime, maslinovo ulje iz Tara i Vabrige od davnina je prepoznato kao glavni nositelj kontinuiteta lokalnog načina življenja na ovom području – od antike do danas.

U njihovoj ponudi naći ćete tako malvaziju, sauvignon bijeli suhi, pa njihov poznati chardonnay poluslatki (napravljen na traženje gostiju), muškat slatki kao desertno vino, potom teran, merlot i rose od cabernet sauvignona. Prodaju monosortno maslinovo ulje od istarske bjelice i miješano, što se također može kušati u njihovoj degustacijskoj sali smještenoj u obiteljskoj kući čija su vrata otvorena svaki dan. K tome, svoje goste dočekuju sa znanjem nekoliko svjetskih jezika, što uvelike pomaže njihovom poslu.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Vlasnici OPG-a su Sandra i Elvio Kokolo, koji su godinama svojim trudom i ljubavlju prema zemlji i njenim plodovima stvorili prepoznatljiv brend. Krenuli su od nule a danas imaju velik broj proizvoda i brojne vjerne goste. Žive isključivo od prodaje svojih vina i maslinovog ulja i to mahom na kućnom pragu. Posjeduju pet hektara svojih vinograda i oko 400 maslina, smještenih u maslinicima na području Tara prema Lanterni.

Prije dvadesetak godina odlučili se za obiteljski posao – Elvio je bio ugostitelj, a Sandra prodavačica. Kako je ljubitelj dobrog vina, odlučio je i sam nešto proizvesti. I tako je sve krenulo.

Najprije su uzeli u najam vinograde od mještana, budući da se Elvijeva obitelj uvijek time bavila samo za obiteljske potrebe.

Godine 2011. posadili su 11.000 trsova loza. Bio je to onomad kompletno novi nasad. Danas imaju pet hektara pod vinovom lozom.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

-Najprije sam ja ostavio posao pa smo vidjeli da obiteljski posao dobro ide. Sve je više rasla, naime, potražnja za prodajom na kućnom pragu pa je i Sandra odlučila dati otkaz i u potpunosti se 2006. posvetiti obiteljskom biznisu. Pomoglo nam je u početku što su tada i naša općina i Istarska županija sufinancirale kupnju sadnica, priča Elvio, dodavši da su zadovoljni jer tako rade i stvaraju za svoju obitelj.

Počeli su sa stolnim vinima, ali s vremenom, kako je rasla potražnja, krenuli su s modernom proizvodnjom i širenjem palete vina.

Većina gostiju dolazi im iz turističkih kompleksa na obližnjoj Lanterni, ali mnogi kupci dolaze im i iz apartmana i vila iz Tara, potom iz Poreča, Novigrada, pa čak i iz Pule i Medulina. Posebice velik broj posjetitelja imaju kada je tijekom sezone loše vrijeme.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Puno gostiju redovito im se vraća svake godine. Najviše posla imaju od svibnja do listopada.

Inače rade sami, a onda im ljeti pomaže kćer Alexsia. Sin Patrik pomaže kada može, jer u Novigradu ima enoteku i prodaje obiteljska vina i ulja, zajedno s drugim istarskim proizvodima.

Slično je s maslinama. Imali su u početku 50-ak stabala. Sada ih samo u vrtu kod kuće imaju 110. Uzeli su zemlju u zakup za vinograd, pa ondje podigli i nove nasade maslina.

Osim vina i maslinovog ulja u njihovoj ponudi su degustacije uz hranu. To je uvijek miješana hladna plata sa suhomesnatim istarskim proizvodima. Sve je to dostupno uz prethodnu rezervaciju.

Parenzana - Foto TZ Vižinada biciklijada

Uskrsni ponedjeljak u VIŽINADI: Druženje uz MTB proljetnu Parenzanu

Foto MUP - Ilustracija

Policija jednoj skupini vozača poslala važno upozorenje