in

TAR: Učenici i učiteljice u rimskoj odjeći sudjelovali u “Draguljima Laruna”

Učiteljice i učenici u predstavi Istra Inspirita inspirita na Larunu

Učiteljice Osnovne škole Tar-Vabriga, Daliborka Škofić i Ivana Lončarić, s grupom učenika 2.a razreda sudjelovale su u predstavi Istra inspirita “Dragulji Larona /Le gemme di Laron”. Ovaj događaj je organizirala Turistička zajednica općine Tar-Vabriga u suradnji s Istarskom razvojnom turističkom agencijom povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma u Istri. Učiteljice i učenici OŠ Tar-Vabriga bili su dio predstave koja je na humorističan način prikazala život Rimljana na ovoj lokaciji u antičko doba.

Učenici i učiteljice u predstavi Dragulji Laruna

Predstava se održavala na tri lokacije. Prva lokacija bila je lokacija nekadašnje rimske vile izgrađene na Lorunu. Ova vila bila je vlasništvo rimskog konzula koji se zvao Sisenna Statilie Tauro. On je bio vlasnik mnogih maslinika u okolici vile. Bavio se proizvodnjom maslinovog ulja, a da bi to ulje prodavao, trebalo mu je mnogo amfora, te je dao sagraditi tvornicu amfora. Tu se od 1. do 5. stoljeća nalazilo najveće postrojenje za manufakturnu proizvodnju keramike na području Istre, pa i šire.

Učenici i učiteljice u predstavi DRagulji Laruna
Učenici i učiteljice u predstavi Dragulji Laruna

Druga lokacija bila je lokacija te tvornice amfora i tu je prikazan rad robova u tvornici. Na trećoj lokaciji bili su postavljeni štandovi s raznim jelima koja su se jela u ono doba. Djelatnice Općine Tar- Vabriga obučene u Rimljanke počastile su sve prisutne.

Izvor Osnovna škola Tar-Vabriga

voda čaša ilustracija

Bez vode 4. listopada dio Poreča

Besplatna radionica za građane o programu sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća