in

TEKUĆE ZLATO ISTRE u Taru: Najviše bodova osvojilo maslinovo ulje iz Vižinade

Tekuće zlato Istre - Tar 2023.

U Taru je jučer održana 28. Međunarodna manifestacija o maslini i kvaliteti maslinovog ulja „Tekuće zeleno zlato Istre“ kojeg već tradicionalno svake godine organizira ovdašnja Olea – udruga maslinara Istarske županije. Na ocjenjivanje je pristiglo 86 uzoraka maslinovog ulja, a najviše bodova osvojio je Robert Fatorić iz Vižinade s uljem dobivenim od miješanih sorata.

Drugo mjesto po bodovima osvojio je OPG Marčelo Rioža iz Musaleža kod Poreča, a treće mjesto s istim brojem bodova dijele OPG Filip Čeko iz Umaga i obitelj Terzolo iz porečke Nove Vasi. Četvrto mjesto podijelili su s istim brojem bodova Porečani – Torač d.o.o. iz Žbandaja i OPG Davor Pršurić.
Najbolje ocijenjeno ulje sorte porečka rosulja, kao autohtone sorte Poreča i Poreštine, dolazi iz OPG-a Antona Stojnića iz Vabrige koje je također dobilo diplomu i priznanje.

Uzorci maslinovog ulja stigli su iz cijele Istarske županije, te iz Zagreba i Slovenije.
Sve rezultate možete pogledati na fotografiji u nastavku:

2023
Tekuće zlato Istre – Tar 2023.

Svim maslinarima podijeljena je nova stručna brošura “Buđenje istarskog maslinarstva” autora Itala Žužića iz Tara, kao svojevrstan poklon. Brošura daje osvrst na razvoj modernog maslinarstva od početka 60-tih godina do dana u Istri i Hrvatskoj. Tko je želi nabaviti, može se javiti u udrugu Olega.
Susret je održan u restoranu „Istra“ a uobičajeno se organizira s ciljem promocije maslinovog ulja ekstra djevičanske kvalitete s područja Istre i okruženja te upoznavanje s problematikom maslinarske djelatnosti. Pa je i tako maniufestacija otvorena zanimljivim predavanjima dr.sc. Marina Krapca iz Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč na temu „Mogućnosti suvremenih tehnologija u maslinarstvu“ i „Maslinina muha, najvažniji štetnik ploda masline u Istri-problemi i rješenja“.

Također iz Instituta dr.sc. Karolina Brkić Bubola govorila je na temu „Utjecaj načina berbe maslina na kvalitetu i senzorna svojstva maslinovog ulja sorte buža“. Uslijedio je potom okrugli stol o problemima u maslinarstvu kojeg je moderirao predsjednik udruge Olea Đankarlo Žužić dip. inž. agr.
Spomenimo da je susret plod i nastavak dugogodišnje uspješne suradnje maslinarske struke i udruga maslinara Istarske županije, Ministarstva poljoprivrede, Istarske županije, Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, talijanske regije Friuli-Venezia-Giulia, Slovenije, Agronomskog fakulteta iz Zagreba i raznih univerziteta iz Italije.

Tekuće zlato Istre - Tar 2023.
Tekuće zlato Istre – Tar 2023.

Kao i uvijek ova se manifestacija održala pod pokroviteljstvom Istarske županije, Općine Tar – Vabriga i Turističke zajednice općine Tar – Vabriga.

lions klub poreč mjerenje šećera tržnica 20-11-2021

DUH BOŽIĆA U POREČU: Lionsi od ponedjeljka skupljaju donacije za slijepe

policija traka mjesto nesreće

Pljačka kladionice u Istri: Uz prijetnju pištoljem otuđio novac