in

U Kući Kaštela u Momjanu predavanje Denisa Visintina o povijesti istarskog urarstva

Foto Tanja Kocijančić - Kuća kaštela Momjan

U Kući kaštela u Momjanu u utorak 19/12/2023 u 18 sati održat će se predavanje prof. Denisa Visintina o povijesti istarskog urarstva.
To je IX. ciklus predavanja „Kaštel Rota u Momjanu” s temama: Doba Serenissime – Povijesni i kulturni itinerer toranjskih satova Veneta, Istre i Dalmacije i Momjanski toranjski sat.
Povijest istarskog urarstva do sada nije bila proučavana. Stoga je Zajednica Talijana u Poreču pokrenula projekt ‘Vrijeme Serenissime: Povijesno-kulturno i turističko vrednovanje urarske tradicije Veneta, Istre i Dalmacije’, kojemu je cilj proučavanje fenomena porijeklom iz Karnije, točnije iz doline Val Pesarina, uključene u migracijski proces koji je od petnaestog stoljeća dalje doveo brojne specijalizirane radnike iz Karnije u Istru.

Nakon temeljitog povijesnog istraživanja, projekt koji je pokrenula Zajednica Talijana u Poreču teži ekonomskom i turističkom vrednovanju ovog prekograničnog itinerera, pružajući potpunu kartografiju postrojenja izgrađenih tijekom tri stoljeća te popisivanje najistaknutijih karakteristika, razlikujući između još uvijek vidljivih satova, onih u dobrom stanju ili zapuštenih kojima treba restauracija. Ističu se toranjski satovi koje su izradili Capellari, Machini i posebno Solari, instalirani u Venetu, Furlaniji, Trstu, Višnjanu, Cresu, Vrsaru, Piranu, Izoli, Labinu, Momjanu, Bujama te drugim istarskim i dalmatinskim lokalitetima, dosegnuvši tako cijelu istočnu obalu Jadrana te obje Amerike.”

Foto POU Buje

Prosinački program u Bujama – Pješačenje Parenzanom, koncerti, nagradna igra i pršut, gastro ponuda, Bujak i božićni sajam

Foto Crveni križ

PAZIN: U utorak akcija darivanja krvi