in

U Poreču knjiga dostupna svima: nova oprema za knjižnični stacionar u Červar Portu

Foto Grad Poreč

Gradska knjižnica Poreč, osim u matičnom i odjelu za djecu i mlade na Trgu Marafor, svoje usluge nudi i u knjižničnim stacionarima u Červar Portu, Varvarima, Novoj Vasi i Baderni, što knjigu čini dostupnu svima. Kako se kroz dugogodišnju praksu pokazalo da je, za kvalitetan rad i ispunjenje svih ciljeva rada s korisnicima u stacionarima, a posebno s djecom i mladima, potrebno pristupiti informatizaciji stacionara, Gradska knjižnica Poreč započela je s ovim velikim projektom s ciljem podizanja kvalitete usluge u stacionarima. Ministarstvo kulture i medija Gradskoj je knjižnici Poreč odobrilo sredstva za kupnju informatičke opreme za provođenje edukativnih sadržaja za korisnike knjižničnog stacionara Červar Porta. Nabavljena je informatička oprema u vrijednosti od 10.000 kuna.

knjižnični stacionar červar porat
Foto Grad Poreč

Podsjetimo, 2013. godine kroz projekt „Knjiga pri ruci“ započinje širenje osnovne knjižnične usluge i na manje dostupnim i udaljenijim mjestima gradskog središta kako bi se obuhvatila šira zajednica u kojima nema knjižničarske službe, te na taj način omogućila svim građanima Poreštine dostupnost knjižne građe. U ovom nastojanju sazrela je potreba o osnivanju knjižničnih stacionara kao mjesta posudbe, posebno za starije i nemoćne sugrađane i djecu koji nisu u mogućnosti posjetiti matični odjel na Maraforu. Za razvoj knjižnične mreže odabran je model knjižničnog stacionara za koji je Knjižnica odvojila knjižničnu građu iz svoga fonda, osigurala tehničku opremu i cjelokupnu stručnu podršku, dok su lokalne zajednice – Mjesni odbori i Grad Poreč osigurali prostore.

Knjižnični stacionar u Červar Portu, na adresi Park Učka 1, otvoren je u svibnju 2013. godine.

U prostoru od 52 m² smješteno je više od 1300 knjiga te 600 svezaka koji su dio projekta BookCrossing, međunarodnog pokreta koji kroz darivanje i razmjenu oslobađa knjige i popularizira čitanje. Stoga je ovaj knjižnični stacionar, uz svoju osnovnu funkciju, središnji centar BookCrossinga za područje Poreštine te mjesto druženja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena kako za djecu, tako i za odrasle, a posebno za goste tijekom ljetne sezone. U ovom je stacionaru korisnicima dostupna i slovenska zbirka od 200-tinjak knjiga popularne beletristike te kvalitetne stručne građe za sve ljubitelje slovenske pisane riječi.

Zbirka je osnovana u suradnji Osrednje knjižnice Srečka Vilharja i Gradske knjižnice Poreč.

Stacionar izuzetno dobro posluje i iskazan je veliki interes građana, a redovito se provode i različiti programi i radionice te književna druženja. Stacionar je otvoren četvrtkom od 15 do 17 sati, a vodi ga volonterka Marija Stričić, s kojom su se susreli i ravnateljica Gradske knjižnice Irides Zović te gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, koji se tom prilikom zahvalio svim volonterima koji odvajanjem svojeg vremena čine puno za dobrobit zajednice.

Izvor Grad Poreč

Foto Coloursofistria - TZ Buje biciklijada

U Marušićima u subotu biciklijada

Ljetni kamp 2022. - Foto USB

Startao USB-ov ljetni plesni kamp – Još ima mjesta ako želite upisati dijete!