in

U Poreču održane edukacije za vijećnike, načelnike, mjesne odbore i udruge civilnog društva

Tijekom proteklog petka i subote u Velikoj gradskoj vijećnici u Poreču održana je edukacija za sve zainteresirane gradske vijećnike, načelnike okolnih općina, ali i članove vijeća mjesnih odbora, pročelnike, predstavnike udruga civilnog društva i ostale na temu „Kako funkcionira lokalna samouprava?“.

Dvodnevna edukacija obradila je široki spektar tema, usko uvezan uz funkcioniranje jedinica lokalne samouprave, a to su ustav lokalne samouprave tijela gradske vlasti i uprave, djelokrug, ovlasti i obaveze gradova, kako djelovati u općem, javnom interesu, etika i integritet u lokalnoj zajednici, čemu služi Poslovnik i kako ga primjenjivati, sukob interesa, suradnja vijeća i gradonačelnika, suradnja s građanima i participativno budžetiranje, suradnja sa civilnim sektorom, zagovaranje interesa, društvene mreže i umijeće javnog komuniciranja, konflikti i kako ih inteligentno riješiti, mjesna samouprava, Savjet mladih kao savjetodavno tijelo gradskog vijeća, komunalno gospodarstvo– vodno gospodarstvo– gospodarenje otpadom i zelene javne politike, lokalni, ekonomski i održivi razvoj, financiranje i proračun grada, fondovi EU, civilna zaštita, vatrogastvo i „spašavanje”.

Obuku su provodili Sonja Marohnić Horvat, pročelnica iz Novske, Tomislav Kozina, zamjenik ravnatelja Razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije i Ante Mađerić, pročelnik iz Rijeke. Prisutna je bila i Nives Kopajtich Škrlec, Koordinator poslova za Udrugu gradova u Republici Hrvatskoj.

Edukaciju je organizirao Grad Poreč kroz suradnju s Udrugom gradova u Republici Hrvatskoj. Ovo je prva takva radionica na području Poreštine te će se ponovno organizirati u budućnosti, ukoliko bude interesa.

tar općina općinska uprava općina tar vabriga

TAR: Izvanredna sjednica Općinskog vijeća zbog sufinanciranja gradnje novog sportskog centra

PAZIN: Predavanja i razgovori četvrtkom u Kaštelu