in

U Poreču otvoren 3. Festival češnjaka – Velik interes i domaćih i turista za rešte crvenog, rozog i ljubičastog česna

Festival češnjaka u Poreču 2022. - Foto Tanja Kocijančić

Danas, 13. kolovoza, na Trgu slobode u Poreču u 10 sati službeno je otvoren Festival istarskog češnjaka koji će trajati i sutra, 14. kolovoza, cijeli dan. Domaći česan na štandovima predstavljaju i prodaju OPG-ovi Kalabura iz Oprtlja, Zvijezdana Križmanić iz okolice Pazina, Dario Antonac iz Oprtlja, Vilim Jakša iz Boruta, Ivan Jakovčić sa svojim OPG-om Monte Istra iz Grožnjana, zatim Dean Pamić Nefat iz Pazin, Zoran Celić iz mjesta Krbune, Paolo Sirotić iz Pazina i Sara Šimonović iz Vižinade.

Posjetitelje, i domaće i strane, dočekalo je tako jutros puno rešti domaćeg češnjaka, razni gastro proizvodi od česna, čak i cvjetni buketi s češnjakom. Ponuda je odmah izazvala veliko zanimanje publike, bilo je tu dosta namjernika koji su došli po svoju zalihu češnjaka, pogotovo jer je istarski češnjak pogodan i za dulje čuvanje. No, i turisti su također došli obaviti špežu. Prodavali su se i razni drugi proizvodi od česna, a posjetitelji imaju danas i sutra prilike doznati sve iz prve ruke o uzgoju češnjaka, skladištenju, pripremi, te pletenju rešti. Savjete o uzgoju češnjaka davao je bivši župan i europarlamentarac Ivan Jakovčić, jedan od začetnika promocije istarskog češnjaka i vlasnik OPG-a za proizvodnju češnjaka.

Festival češnjaka u Poreču 2022. - Foto Tanja Kocijančić
Festival češnjaka u Poreču 2022. – Foto Tanja Kocijančić

Odmah na otvaranju festivala proizvođačima su uručene IQ oznake za kvalitetu istarskog češnjaka. Dobilo ih je sedam proizvođača – OPG Pamić Nefat iz Pazina za istarski crveni i istarski ljubičasti češnjak, OPG Antonac Dario iz Oprtlja za istarski rozi i crveni češnjak, OPG Calabura iz Oprtlja za istarski crveni češnjak, OPG Vilim Jakša iz Cerovlja za istarski crveni, OPG Monte Istra iz Grožnjana za istarski crveni, OPG Udovičić iz Rovinja za istarski crveni i OPG Križmanić iz Pazina za istarski crveni i rozi češnjak.

-Poticanje izvrsnosti u domaćoj proizvodnji bio je motiv uspostave sustava dodjele oznake IQ-Istarska kvaliteta. Iskoristiti potencijale i podići postojeću razinu kvalitete istarskih proizvoda, potaknuti razvoj domaće proizvodnje, potaknuti kreativnost, stvaralaštvo, izvornost, inovacije, promociju istarske regije, te stvarati istarski identitet na nacionalnom, europskom i svjetskom tržištu bili su ciljevi sustava IQ, postavljeni prije gotovo 20 godina. Razvoj i proširenje sustava i dodjele oznake IQ-Istarska kvaliteta na najbolji se mogući način približava konačnom cilju definiranom pri izradi oznake IQ, a to je pozicionirati oznaku IQ kao snažan brend koji istovremeno obuhvaća i štiti sve posebnosti, vrijednosti i specifičnosti Istarske regije, a kako bi u percepciji potrošača Istra i oznaka IQ bile svojevrsne istoznačnice, rekao je Krešimir Juričić, predsjednik Klastera IQ, za promociju proizvoda iz Istre prilikom dodjele IQ oznaka proizvođačima.

Certifikate za oznake predstavnicima OPG-ova uručila je zamjenica direktora IDA-e (Istarske razvojne agencije) Tamara Kiršić, a na dodjeli bili su prisutni još i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan, koji je istaknuo kako sada treba raditi na proizvodnji sadnog materijala za istarski češnjak, kako bi se proizvodnja mogla povećati.
Okupljenima se obratio i porečki gradonačelnik Loris Peršurić, koji im je dobrodošlicu zaželio i na otvaranju Festivala i na dodjeli IQ oznaka.

-Drago mi je što se Festival treću godinu održava u našem gradu i da je prepoznat od naših sugrađana i brojnih gostiju koji ovdje borave. Drago mi je što možemo podržati ovakvu manifestaciju koja je u startu izazvala ogromno zanimanje publike, kazao je Peršurić i zahvalio se organizatoru – Udruzi proizvođača istarskog češnjaka i predsjedniku Dariju Antoncu na organizaciji, a koji se pak zahvalio svim gore navedenima što su ih podržali u stvaranju ovog jedinstvenog festivala.

Organizator Festivala je Udruga proizvođača istarskog češnjaka uz potporu Grada Poreča, Grada Buja, Istarske županije i Istarske razvojne agencije IDA. Festival se na Trgu slobode u Poreču održava i sutra u nedjelju, (14.08.) od 10 do večernjih sati.

Festival češnjaka u Poreču 2022. - Foto Tanja Kocijančić
Festival češnjaka u Poreču 2022. – Foto Tanja Kocijančić
Festival češnjaka u Poreču 2022. - Foto Tanja Kocijančić
Festival češnjaka u Poreču 2022. – Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić - Festival češnjaka 2022. u Poreču
Foto Tanja Kocijančić – Festival češnjaka 2022. u Poreču

Fešta od pedoći u Tarskoj vali u subotu, 13.8.

turisti gužva novigrad 2022 - foto tz novigrad kids day

U Hrvatskoj dvostruko više Talijana nego lani