in

U Poreču rekordan interes: Posađeno više od 600 stabala u sklopu nacionalne akcije Kolektivna sadnja drveća

Izuzetan interes i veliki odaziv volontera obilježili su drugu godinu za redom sudjelovanje Grada Poreča u nacionalnoj akciji Kolektivna sadnja drveća. Tijekom tjedan dana, posađeno je preko 200 stabala u svim mjesnim odborima, dok je preko 400 dodatnih sadnica podijeljeno besplatno zainteresiranim građanima na Velikom gradskom parkiralištu u petak, 27 studenog.

Sadilo se posvuda: od dječjih vrtića i škola, do igrališta, šetnica i plaža, a između ostalog, posađene su vrste poput lovora, ladonje, borova, hrasta crnike, kestena, smokava, badema, magnolija, smokava, pinija i drugih vrsta. Obogaćivale su se šume oštećene tijekom ljetnih nevremena, a na nekoliko mjesta zasađeni su i drvoredi. U akcijama su sudjelovali predstavnici mjesnih odbora, mještani, te veliki broj djece, a kako bi realizacija išla što lakše pobrinuli su se Upravni odjel za komunalni sustav Grada Poreča-Parenzo i Usluga Poreč, koji su osigurali dovoz sadnog materijala te pomagali u sadnji i gnojidbi stablašica.

Podsjetimo, Poreč se drugu godinu za redom uključio u nacionalnu akciju kolektivne sadnje drveća pod motom „Zasadi stablo, ne budi panj“  Istoimena udruga ove godine nastavila je uspješnu prošlogodišnju kampanju sadnje stabala po cijeloj Hrvatskoj, u kojoj je do sada više od 20.000 raznovrsnih sudionika diljem zemlje zasadilo 60.000 stabala u tri dana. Ovogodišnja akcija, prvotno planirana za prvi tjedan prosinca, zbog epidemiološke situacije prebačena je na ožujak, no svi oni koji su spremni, sadnju stabala mogu početi i ranije, napominju iz Udruge, stoga se u Poreču akcija provodila proteklog tjedna, od 23. do 29. studenog 2020.

– Bitno nam je voditi računa o zelenim površinama i to je nešto po čemu je Poreč poznat, pogotovo jer su neka stabla nastradala u nevremenu ili su zbog dotrajalosti ili praktičnih razloga bilo potrebno ukloniti. No, za svako srušeno stablo posađeno je više novih te se kroz prostorni i generalni urbanistički plan vodi računa o uravnoteženosti zelenih i građevinskih površina. Samo na javnim površinama, ne uključujući privatne parcele, ima više od 50 posto zelenila na urbanom području, dok na širem području prelazi i 80 posto, kaže gradonačelnik Loris Peršurić.

Osim podjele građanima, predstavnici gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav s predstavnicima porečkih mjesnih odbora obišli su njihova područja i predložili vrstu stabala i mirolokacije za sadnju, poput mjesta na kojima su stabla nedavno stradala zbog nevremena, te dječjih ili polivalentnih igrališta, te je proteklog vikenda ova akcija okončana. Od stablašica su prvenstveno zastupljene domaće kulture, ali i manje poznate vrsta za ljepši ugođaj svih naselja.

Rezultati 2. kola u Sv. Petru u Šumi 16. sezone Istarske zimske lige u trčanju

HZZO otvorio mail na koji se mogu žaliti svi koji ne mogu dobiti svog liječnika