in

U Poreču se okupili članovi klubova istarskih iseljenika iz Amerike

Foto Grad Poreč

Brod Sveti Mauro Porečana Borisa Jugovca proteklog vikenda ugostio je veliko i veselo društvo istarskih iseljenika u Ameriku, članova klubova Istria sport club i Rudar iz New Yorka, koji su se ove godine okupili u Poreču. Susret je bio prigoda za njih da se prisjete svojih korijena i iskustava koja su obilježila njihovo odrastanje u našem prelijepom kraju. Njihova privrženost Istri vidi se i u tome što se gotovo svake godine tijekom ljeta vraćaju, pa čak i generacije onih koji su već i rođeni u SAD.

Pokretač inicijative je Porečan Drago Pačić iz New Yorka. Uz njega, sudjelovao je predsjednik Istria sport cluba iz Astorije u New Yorku Bruno Visković, uz šezdesetak drugih iseljenika. Okupljene je pozdravio i porečki gradonačelnik Loris Peršurić, koji je naglasio kako su članovi uvijek dobro došli u svoj rodni kraj.
– To je ključni cilj kako bismo osigurali da se naše užance očuvaju i žive i na drugom kraju svijeta. Mladi zaslužuju biti povezani s korijenima svojih predaka te da cijene i razumiju našu besidu i tradiciju, koje su oblikovale naš kraj, rekao je Peršurić, a Istrijani iz Velike Jabuke obećali su da će se vratiti u Istru i Poreč već iduće godine i to u još većem broju.

Uz istarske delicije, ćakulu i muziku Serđa Valića, druženje je prošlo u odličnoj atmosferi, kao podsjetnik na važnost zajedništva i povezanosti unutar istarske zajednice, bez obzira na to gdje se nalazili na svijetu, priopćeno je iz Grada Poreča.

Foto PU istarska

Istarska policija: Prijavite se na humanitarni 3. Memorijal Ivana Todorića

Foto Sebastijan Skoko

KAŠTELIR – Delicije od krumpira, Gustafi i puno zabave na 19. Gramperijadi – Posebne titule Đanluki Banku i Vanessi Weber