in

U Poreču upaljena druga adventska svijeća

Foto Grad Poreč - Upaljena druga adventska svijeća

U subotu navečer, kratkom svečanošću uoči adventske nedjelje, upaljena je druga adventska svijeća na porečkom Trgu slobode. U organizaciji Adventa Poreč i porečke župe, događaj je to koji već tradicionalno obilježava adventske nedjelje, odbrojavajući dane do Božića.

Svijeće na adventskom vijencu simboliziraju četiri tjedna prije Božića, Došašće ili Advent, vrijeme pripreme za Isusov dolazak. Svake nedjelje pali se jedna svijeća. Prva svijeća koju su upalili pretprošli tjedan zove se postilica ili prorokova svijeća – simbolizira nadu i iščekivanje. Druga svijeća koju su upalili u subotu uvečer je pomirilica ili betlehemska – označava mir. Treća svijeća je pastirska – slavi radost i veselje, a posljednja četvrta svijeća, koju će upaliti uoči Božića, jest svijeća anđela i donosi – ljubav.

Osim kratke molitve, koju je predvodio porečki župni vikar Boško Čatlak, čast da upali drugu adventsku svijeću pripala je djevojčici Mari. Također izveden je i drugi dio prigodnog  igrokaza učenika „Svjetlo koje se ne smije ugasiti“, koji će svoj nastavak imati i prilikom paljenja treće svijeće.

Podsjetimo, porečki Advent ove je godine pripremio dosad najbogatiji program, uz brojne novitete i iznenađenja, a službeno će se otvoriti paljenjem lampica na Trgu Matije Gupca u večeras, 11.12. u 16.30 sati. Cijeli program ovogodišnjeg izdanja Adventa Poreč potražite na http://www.adventporec.com/  ili na Facebook stranici: www.facebook.com/adventporec, dok je za iduću subotu najavljeno paljenje treće adventske svijeće, objavio je Grad Poreč.

Foto KBK Planet Sport

U Istru stiglo 14 medalja: KBK Planet Sport uspješan na kickboxing turniru Croatia Open

Foto di Gerd Altmann da Pixabay

POREČ: Djelatnica banke skidala novac s računa klijenata. “Obogatila” se za velik iznos