in

U rujnu bogatom događanjima Općina Vižinada slavi 30. rođendan – Predstave, izložbe, biciklijada…

Foto Općina Vižinada

Ove je godine rujan u Vižinadi doista poseban jer se obilježava 30 godina rada Općine Vižinada i cijeli mjesec će biti ispunjen zanimljivim događanjima.

Sve smo započeli u znaku slatkog i tradicionalnog, pa je prije nekoliko dana održana radionica na kojoj su svi prisutni mogli naučiti raditi kroštule. No slijedi još jedna radionica naziva “Slatka Istra”, u petak 15. rujna u Centru za posjetitelje Maraston s početkom u 18 sati, na kojoj će polaznici naučiti kako spraviti istarski pandešpanj.

Dva dana kasnije, u nedjelju 17. rujna, ide se u svijet kazališta, jer u 20 sati na trgu u Vižinadi stiže predstava Teatra Naranča “Istrijanske navade”. Uz ovu urnebesnu komediju nasmijat ćete se do suza, a s obzirom na sadržaj i vokabular preporuka je da svi koji je dođu pogledati budu stariji od 15 godina. S teatra odlazimo do drugih vidova umjetnosti te vam s veseljem najavljujemo otvorenje izložbe “Ex Tempore” u petak 22. rujna u crkvi sv. Ivana u Vižinadi. Na ovoj izložbi, otvorenoj do 30. rujna (svaki dan od 10 do 12 sati, osim 24. rujna kad je možete pogledati od 13 do 15 sati i 30. rujna od 14 do 18 sati) bit će izložena nagrađena djela s likovnih natječaja “Ex Tempore Ars Sacra” održanih u Vižinadi u periodu od 2008. do 2022. godine.

Tako da ćete imati priliku vidjeti retrospektivu koju čine najbolja likovna djela stvorena kroz posljednjih 14 godina na ovom hvalevrijednom likovnom natjecanju.

A s posebnim veseljem čeka se nedjelja 24. rujna, dan posvećen sportu i rekreaciji kad će se održati nadaleko poznati Rekreativni biciklistički maraton Parenzana koji svake godine okupi više od tisuću zaljubljenika u bicikliranje (i pješačenje) iz različitih zemalja. Pretposljednjeg dana u rujnu u Kreativnom centru Sonda u Vižinadi u 18 sati će se održati svečana sjednica općinskog vijeća povodom Dana općine Vižinada i 30. obljetnice njezina rada, a bogati rujan zaokružit će se događanjima narednog dana, 30. rujna.

Najprije će se u 11 sati u crkvi sv. Jeronima održati misa povodom blagdana sv. Jeronima, i od 10 do 18 sati tog dana svi će imati priliku besplatno doći u obilazak Centra za posjetitelje Maraston (uz prethodnu najavu) u sklopu proslave Svjetskog dana turizma.

Potom će na trgu u  Vižinadi u 18 sati proglasiti najbolje i dodijeliti nagrade pobjednicima ovogodišnjeg likovnog natjecanja “Ex Tempore Ars Sacra”, a sve uz zabavni program i koncert povodom Dana općine i blagdana sv. Jeronima na kojem će nastupiti Nevia Rigutto i Francesco Squarcia.

Nakon koncerta za sve građane bit će upriličena zakuska i druženje.

Foto Istarska županija

Istarska županija kandidatkinja za prestižnu titulu Europske regije sporta 2025.

Foto Policijska uprava istarska

Rus i Hrvatice prevarili firmu u Istri za 300.000 eura – Muljali s kupnjom nekretnine, lažirali dokumente…