in

U sklopu projekta RIMIR –Edukacija za buduće interpretatore baštine u Plomin Luci

Projekt RIMIR - Kršan

Razvoj maritimne i ribarske baštine od iznimnog je značaja, a kako bolje naučiti pravilnu prezentaciju vlastitih običaja i tradicije nego kroz tečaj edukativni tečaj interpretatora baštine koji se održava od 14. do 16. siječnja te od 22. do 23. siječnja u Plominu u sklopu projekta RIMIR sufinanciranog sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Projekt RIMIR - Kršan
Projekt RIMIR – Kršan

Projekt RIMIR usmjeren je očuvanju lokalne ribarske i maritimne baštine te jačanju sinergije ribarstva i turizma na području općine Kršan. Edukacija interpretatora baštine uključuje održavanje terenske nastave, dok će prijavljeni sudionici usvojiti znanja i vještine interpretacije kroz niz aktivnosti – upoznavanje s tematikom i interpretacijom baštine te osobnom interpretacijom, porijeklom interpretacije baštine kroz poveznicu s nacionalnim parkovima te razlikama u Europi i Hrvatskoj te vježbama poput stvaranje dubljeg značenja i veza između objekta i lokaliteta te pojedinačnog fenomena kao i razumijevanje uloge okvira i važnosti interpretacije baštine kroz neformalnog pristupa učenju. Isto tako, predavači će se dotaknuti tema poput određivanja značajki interpretacije baštine, poruke, okvira te univerzalnog pojma, alata interpretativnog vođenja, uloge vodiča interpretatora kroz niz tehnika, uloga te razumijevanja ključnih pojmova.

Projekt RIMIR - Kršan - Plomin Luka
Projekt RIMIR – Kršan – Plomin Luka

Edukacija je namijenjena svim zainteresiranim građanima s područja FLAG-a Alba kao i osobe koji su ekonomski vezane za općinu Kršan, a koji žele unaprijediti svoja znanja i vještine, bolje upoznati lokalnu maritimnu i ribarsku baštinu te naučiti vještine interpretacije baštine te je kao takva u potpunosti besplatna.

U prvom vikendu prisutni su sudionici iz različitih sektora poput iznajmljivača, direktorica turističke zajednice, predstavnici Općine Kršan te voditelji interpretacijskog centra s područja Labinštine. Otvaranju edukacije prisustvovao je načelnik Općine Kršan Roman Carić kao i voditeljica Lagura / Flag Alba Mirela Faraguna.

Projekt RIMIR - Kršan
Projekt RIMIR – Kršan

Općina Kršan u suradnji s Istarskom razvojnom turističkom agencijom organizira edukaciju pod nazivom Razvoj interpretatora maritimne i ribarske baštine (RIMIR) u suradnji s Ivom Sillom kao predavačem iza organizacije Interpret Europe, nastavno na donesenu Odluku o dodjeli sredstava u okviru mjere III.3. „Provedba strategija lokalnog razvoja – operacije koje podupiru FLAG-ovi“ za programsko razdoblje 2014-2020.  donesenu od strane Ministarstva poljoprivrede – Uprava ribarstva u lipnju 2021. godine koja se odnosi na “Potporu za aktivnosti promocije, marketinga i očuvanja ribarske/maritimne tradicije i baštine te promicanja održivog ribarstva i akvakulture ribarstvenog područja FLAG-a „ LAGUR-a „Alba“.

S obzirom na trenutnu situaciju uzrokovanu pandemijom bolesti Covid-19, edukacija će se održati uz poštivanje svih aktualnih preporuka i epidemioloških mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od strane organizatora i sudionika, priopćeno je iz Općine Kršan.

maska zaštitna maskica korona covid

U nedjelju u Istri puno izliječenih, ali i tri preminule osobe

policija nesreća

Maloljetnik istrčao na zaobilaznicu po loptu, udario ga auto