in

U subotu se vraća POREČKI DELFIN – Plivački maraton za svakoga poziva rekreativce da se prijave

Beaković, Jendrašić i Velenik - Foto Tanja Kocijančić

Ne propustite najveći rekreativno plivački događaj u Hrvatskoj, zaplivajte na ovom jedinstvenom događaju ili bodrite svoje plivače te uživajte u sjajnoj sportskoj atmosferi u Poreču!

Sportska zajednica Grada Poreča i Turistička zajednica Poreča organiziraju nakon dvije godine pauze 21. po redu rekreativni plivački maraton u subotu, 3. rujna, na plaži Pical. Porečki delfin je plivački izazov za svakoga, bez obzira na godine ili dob, jer nije važno koji ćete po redu stići na cilj, nego je važno je sudjelovati. Tim su povodom danas na plaži Pical presicu održali Aleksandar Beaković i Zoran Jendrašić, predsjednik i stručni suradnik za razvoj i unaprjeđenje sporta u SZGP-u, te Nenad Velenik, direktor TZ-a Poreč.
Kako je objasnio Jendrašić, plivači plivaju stazom koja je cijelim putem označena te dok plivaju imaju prekrasan pogled na starogradsku jezgru Poreča a pratnja i njihovi vjerni navijači mogu ih pratiti većim dijelom staze jer se pliva blizu obale. Upravo te karakteristike čine ovaj maraton zanimljivim i atraktivnim.

I ovog se puta plivaju tri dionice – 1.500, 3.000 i 5.000 metara, za što će se redom dobivati brončana, srebrna i zlatna medalja a dobivaju ih baš svi. Svatko može odabrati koju dionicu želi. Prijevoz s 1.500 i 3.000 metara natrag na obalu organiziran je gliserima za sve sudionike.
Maraton nije natjecateljskog karaktera, a ove godine neće biti ni prvenstva CRO Cup-a.
Start će biti kontinuiran od 9 do 15 sati. Staza se zatvara u 17 sati. Iznos kotizacije je 100 kuna po osobi, moguće je online-plaćanje ili na dan Porečkog delfina od 8 sati.
Za kotizaciju se dobiva majica, topli obrok, voda, voće i medalja.

Za sudionike je osigurana i garderoba, mjerenje tlaka, a svaki sudionik dobiva narukvicu za registraciju i mjerenje vremena. Staza je u potpunosti označena, a uz liječničke timove koji  dežuraju, osvježenje i na barkama nudit će i barkarioli koji će biti usidreni uz stazu.
Također, naglasio je Jendrašić, sudionici mogu plivati koji god stilom žele i koristiti svim mogućim rekvizitima – perajama, maskama, luftmadracima…

Također, za sve koji budu sudjelovali bit će osiguran besplatan parking na PARKIRALIŠTU VINDIJA!!!

Zbog suradnje s mađarskom županijom Somogy te gradom Siofokom na jezeru Balaton gdje se  održava sličan maraton po uzoru na koji je prije dva desetljeća i pokrenut Porečki delfin, najveći  broj sudionika tradicionalno dolazi iz Mađarske, te ih se ove godine očekuje najmanje dvjestotinjak. 

U slučaju kiše, za koju se nadaju da neće padati, start mogu odgoditi za dva do tri sata, dok se vjetar ne smiri. Odnosno, bude li jako padalo, onda planiraju odgoditi za 24 sata start. No, o tome će odlučiti u subotu ujutro i javnost izvijestiti putem svoje FB stranice, jer je vremenska prognoza još neizvjesna.

-TZ sufinancira događaj s 200.000 kuna, a Valamar s 15.000 kuna. Prijašnjih godina bilo je više od sudionika a ovog se puta nadaju da će ih biti od 500 do 600, kazao je Jendrašić. Manifestaciju podržava i Grad Poreč.

O turističkom značaju maratona govorio je direktor Nenad Velenik.

-Projekt najmasovnijeg plivačkog maratona na Jadranu dvije je godine pauzirao i sad se opet vraća. Nama je važno da bude organiziran na što kvalitetnijem nivou. Naime, ovo izdanje napravit će mjesta za još masovniji maraton u 2023. godini. Konačni nam je cilj festival sportova na vodi, za što smo već u pregovorima sa Sprotskom zajednicom Grada Poreča.
Izražavamo nadu da će to ugledati svjetlo dana i da ćemo skraćenu verziju tog festivala gledati dogodine a u punom profilu u 2024., kazao je Velenik.

Kako je dodao Velenik, Poreč ovih dana nastavlja dobru sezonu i s jučerašnjim datumom (28.08.2022.) ostvario je više od 2,8 milijuna noćenja, te ide prema brojci od tri milijuna noćenja.  Emitivna tržišta su Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija, Hrvatska i Češka. Ove godine dosta je Talijana posjetilo Poreč za vrijeme praznika Ferragosto. Općenito prema indeksu noćenja hoteli su ostvarili 99 posto, a privatni smještaj 104 posto, isto kao i kampovi.

-Idemo prema jednoj odličnoj turističkoj sezoni i u budućnosti trebamo gledati da ona bude što kvalitetnije odrađena, prije nego  brojimo sama noćenja, zaključio je Velenik.  

Vjerojatno će se i turisti odlučiti na sudjelovanje na ovogodišnjem Porečkom delfinu, a novosti i  obavijesti moguće je pronaći na www.poreckidelfin.com i službenoj Facebook stranici.  

droga policija mup

Uhvaćen diler – Našli mu drogu i novac

Foto Pixabay voda špina

Bez vode 30. kolovoza dio Poreča i Vabrige