in

U Višnjanu izabrane najljepše junice, krave i bikovi – Šampionka smotre Galižanka

Marko i Emanuel Capolicchio s kravom šampionkom 23. izložbe rasplodnih grla istarskog goveda u Višnjanu - Foto Bookaleta

Svugdje je drugdje u Istri toga dana bilo nesnosno vruće, osim u dubokoj hladovini višnjanskog sajmišta, gdje je u sklopu tradicionalne mjesne fešte Mandalenjina održana i također tradicionalna 23. izložba rasplodnih grla istarskog goveda. Ovu izložbu, u sklopu svojih već dugogodišnjih aktivnosti na spašavanju i revitalizaciji populacije istarskog goveda, organizira Savez uzgajivača istarskog goveda (SUIG), uz stručnu suradnju i potporu Centra za stočarstvo pri Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu (CS HAPIH).

Izložba istarskog goveda u Višnjanu - Foto Tanja Kocijančić 2022
Izložba istarskog goveda u Višnjanu – Foto Tanja Kocijančić

U Višnjan je svoja goveda na izložbu i ocjenjivanje dovezlo trinaest istarskih uzgajivača iz skoro svih krajeva Istre, piše Davor Šišović na svom blogu BOOKALETA. Goveda izložena na višnjanskom sajmištu došlo je vidjeti mnoštvo svijeta, ali obilazila ih je i ocjenjivačka komisija u sastavu Neven Rimanić, Katja Santro, Ivanka Bervida i Alojz Križmanić. Oni su izložena goveda ocjenjivali u tri kategorije: junice, krave i bikovi. U svakoj se kategoriji dodjeljuju nagrade (diplome i prigodna zvona raznih veličina) za prvo, drugo i treće mjesto, a iz svih kategorija zajedno jedno jedino grlo proglašava se šampionom cijele izložbe, i ono biva nagrađeno najvećom zvonom na ukrasnoj lenti odnosno opasaču.

Antonio Radin s pobjedničkom junicom Mendy
Antonio Radin s pobjedničkom junicom Mendy – Foto Bookaleta

U kategoriji junica prvo je mjesto osvojila junica Mendy uzgajivača Antonija Radina iz sela Radini kod Brtonigle, drugoplasirana je junica bez imena uzgajivača Emila Štifanića iz Višnjana, dok je treće mjesto osvojila junica Srna uzgajivača Marija Gašparinija iz sela Fabci kod Višnjana.

Također Antonio Radin, ovaj put s pobjedničkom kravom
Također Antonio Radin, ovaj put s pobjedničkom kravom – Foto Bookaleta

U kategoriji krava pobjednica je krava bez imena uzgajivača Antonija Radina, koji je tako na ovoj smotri nanizao dvije pobjede; drugoplasirana je također krava bez imena uzgajivača Emila Štifanića iz Višnjana, dok je treće mjesto osvojila krava Bela uzgajivačice Danijele Paškvalić iz Boljunskog Polja u općini Lupoglav.

Emil Rojnić i njegov pobjednički bik Marino
Emil Rojnić i njegov pobjednički bik Marino – Foto Bookaleta

Kod bikova pobjednik je bik Marino uzgajivača Emila Rojnića iz sela Orihi na Barbanštini, drugoplasirani je bik Monte uzgajivača Harija Heraka iz Montižane kod Poreča, a trećeplasirani je bik Marko uzgajivača Igora Peruška iz sela Peruški u općini Marčana.

Šampionsko grlo cijele izložbe dolazi iz kategoriji krava, nema imena, a uzgojena je na imanju Kristine Capolicchio u Galižani. Šampionsku kravu su pred publiku prigodom svečane dodjele odličja doveli vidno ponosni otac i sin Marko i Emanuel Capolicchio.

Nije mala stvar imati najbolje ocijenjenu junicu, kravu ili bika, koji se već preko dva desetljeća biraju u Višnjanu, kao što je veliki ponos za vlasnika imati i najljepšega vola, koji se pak bira na blagdan Jakovlje u Kanfanaru, vikend nakon višnjanske Mandalenjine. S ova dva natjecanja, Savez uzgajivača istarskog goveda doista lijepo promovira ovu autohtonu pasminu kojoj je pred tridesetak godina prijetilo izumiranje, a sada je na putu oporavka i populacijske obnove.

Što je još zapisao novinar Davor Šišović na svom blogu Bookaleta pročitajte u reportaži na linku https://bookaleta.com/u-visnjanu-proglasene-najljepse-junice-krave-i-bikovi-pasmine-istarskog-goveda/

Emil Rojnić i njegov pobjednički bik Marino
Emil Rojnić i njegov pobjednički bik Marino – Foto Bookaleta

Klapa Kamik - Foto TZ Funtana

Koncert Klape Kamik u Funtani u utorak

Izvor: Ravnateljstvo policije / Ilustracija policija palica prometna

Policija na granici provjeravala autobuse i vozače, naplaćeno više od 50.000 kn kazni