in

U Vižinadi prije 121 godinu umrla baletna diva CARLOTTA GRISI

U osamdesetoj godini u Saint Jeanu kraj Ženeve 20. svibnja 1899. godine umrla je Carlotta Grisi, plesačica upisana u povijest baleta kao prva Giselle, ali i kao diva za koju je napisan taj baletni klasik 19. stoljeća.

Rođena  je 25. ili 28. lipnja 1819. u Vižinadi, navodno u nekadašnjoj palači obitelji Grimani (za koju ne postoje pouzdani tragovi gdje se nalazila), ali je već za rana iz Vižinade preselila u Milano, gdje je pohađala satove pjevanja i plesa. Prvi javni nastup imala je u sedmoj godini u milanskom Teatro alla Scala.

Imala je tek 13 godina kada je diplomirala, kao čudo od djeteta i tada, 1832. godine imala debitantski nastup, iza kojega su slijedili nastupi po Italiji. Nekoliko godina kasnije, za nastupa u Napulju upoznala je Julesa Perotta, koreografa i plesača i to je obilježilo nastavak njene karijere. Nastupali su zajedno i uspješno u europskim teatrima, a nadahnula je Perotta da za nju složi koreografiju za balet Giselle, jedno od najznačajnijih djela baletnog romantizma (libreto Theophile Gautier, muzika Adolphe Adam). Nastupajući kao Giselle, Carlotta Grisi utvrdila je svoj značaj i karizmu božanstvene lirske muze svoga vremena.

Povukla se iz baleta na vrhuncu karijere 1934. godine i ne zna se ništa o njenom životu od tada pa do smrti u Švicarskoj, piše o njoj Turistička zajednica Vižinada.

Carlotta Grisi je nedvojbeno povijesni lik klasičnog baleta, zaslužna između ostalog i za plesanje u baletnim špicama pa su i hvalevrijedni projekti koji se provode njoj u čast.

Općina Vižinada je prepoznala značaj ove svjetski poznate balerine, pa je u Centru za posjetitelje Maraston za nju rezervirala poseban izložbeni prostor.

općina vrsar općinska uprava trg degrassi foto tanja kocijančić

VRSAR: Vijećnici mijenjaju odluke o komunalnoj naknadi i doprinosu

narkotici-droga

UMAG: Policija prijavila dvojicu muškaraca zbog davanja droge maloljetniku