in

Upoznajmo svestranog ENISA ŽUŽIĆA – Slika, izrađuje mozaike, trči i gasi požare

Foto Tanja Kocijančić

Svestranog amaterskog umjetnika Enisa Žužića zadnjih godina mnogi znaju po njegovom umjetničkom radu, jer je ove godine treći put zaredom osvojio nagradu publike na skupnoj izložbi likovnih amatera Profutura Poreč, koja se odvijala proljetos. Žužić se tada predstavio s dva rada: skulpturom Mati zemlja i reljefnom slikom Norma. U toj je slici Žužić objedinio svoje dvije ljubavi – slikarstvo i kiparstvo, pa je na sliku figure aplicirao žicu. Rad sa žicom mu je dobro poznat, budući da je po struci strojobravar i nekoć je imao svoju bravariju.

U svom je umjetničkom radu, kojim se intenzivno bavi zadnjih šest godina vrlo svestran, jer osim što slika, izrađuje skulpture i mozaike i član je Likovne udruge Poreč i udruge Mosaic city.

No, neki će Porečani Enisa prije znati po tome što je vatrogasac, a tom se profesijom bavi već 25 godina, kao pripadnik profesionalne Javne vatrogasne postrojbe.

No, osim umjetnosti ima još jedan hobi, a to je trčanje. Tako je nedavno na utrci vatrogasaca Fun run u Bjelovaru pobijedio u kategoriji 50+.

Ovaj 52-godišnjak, koji sa suprugom i dvoje djece živi u Baderni, veli nam da oduvijek voli sport i sve vezano uz sport, a posebice druženje.

-U mladosti sam se bavio rukometom, a zadnjih sedam, osam godina atletikom, odnosno trčanjem. Nekoliko puta sam sudjelovao na raznim vatrogasnim utrkama, a ove godine motivirao sam mlađe kolege, te smo skupa sudjelovali na utrci Fun run u Bjelovaru, veli Žužić. 

Govoreći o svom umjetničkom radu kaže nam da mu se posvetio zadnjih godina, jer prije toga nije imao vremena zbog obiteljskih i poslovnih obaveza. No, djeca su porasla pa se sada može posvetiti svojim hobijima. Umjetničkim radom bavi se isključivo iz ljubavi, nikako ne zbog financijske koristi, što mu nije niti namjera. Od mladih dana znao je i osjećao da ima „ono nešto“ u rukama i prstima, neki umjetnički dar koji sada konačno može razvijati. Bavi se raznim tehnikama, jer, kaže nam, „još se traži“. I uživa u tome.

-Moj umjetnički rad vrlo je raznolik, a to su slikarstvo, mozaik, skulpture i neki pokušaji keramike. Slike i skulpture mogu se vidjeti u atelijeru. Moji radovi iz mozaika nastali su na koloniji u organizaciji Mozaic city udruge. Voditelj udruge je Dean Jovičević. U prostorijama mozaika su nastale klupe koje su postavljene na raznim mjestima u gradu i koje su plod zajedničkog rada članova udruge, priča nam Enis.

Izlagao je na raznim skupnim izložbama i manifestacijama. Tri puta sudjelovao je na Profuturi, potom na ex temporeu u Vižinadi i Funtani, te na skupnim tematskim izložbama LUP-a, čiji je član.

„S obzirom da sam član likovne radionice slikara Eugena Varzića, sudjelovao sam i na skupnim izložbama radionice. Na Profuturi tri godine zaredom sam dobio nagradu publike i pohvalnicu od žirija. Prošle godine na ex temporeu u Vižinadi osvojio sam treće mjesto za skulpturu koja se sada nalazi u tamošnjoj turističkoj zajednici, što mi je čast. U LUP-u pobijedio sam na likovnom natječaju koji sufinancira Općina Tar-Vabriga i pritom dobio prigodnu nagradu“, ispričao je Enis Žužić.

Sjajna atmosfera u TINJANU – U 3 dana 30 tisuća ljudi pojelo čak 20 tona pršuta!

TAR: Vinarija Radoš predstavlja svoja vina u Kući tradicijske gastronomije – prijavite se