in

Uspjeh sireva Vesne Loborika u SAD-u – Pegula osvojila srebro u Wisconsinu

Foto FB Vesna Loborika

-Iznimno smo ponosi što je Pegula osvojila drugo, a Rici sedmo mjesto u svojim kategorijama na renomiranom World Championship cheese contestu u Wisconsinu u SAD-u. Ovo natjecanje je najpriznatije tehničko ocjenjivanje sireva i maslaca, a naša se Pegula našla kao jedini hrvatski sir na tom prestižnom postolju. Pegula je ostvarila 98.5 bodova od maksimalnih 100, a prvo mjesto s 99.35 bodova osvojila je Shooting Star Creamery iz Kalifornije, objavila je poznata sirana Vesna Loborika iz istoimenog mjesta u Općini Marčana.

Sirana je osvojila 2. mjesto za sir od kozjeg, ovčjeg i kravljeg mlijeka, što je fenomenalan uspjeh. A Pegula je nastala sasvim slučajno. Sin vlasnice Vesne Grubišić Tone zaslužan je za tu zanimljivu recepturu koja je osvojila SAD. Evo što je objavio: “Nakon jednog izlaska došao sam umoran na posao i slučajno sam pomiješao različite vrste mlijeka, što nisam smio. Dobio sam jezikovu juhu od oca, no onda smo se potrudili spasiti sirovinu. Kreirao sam novu recepturu te je tako nastao tvrdi sir od kozjeg, ovčjeg i kravljeg mlijeka.”

Foto Vesna Loborika

Priča o njihovom putu pomalo je nevjerojatna! Još 2012. godine, piše Jutarnji list, vlasnica Vesna Grubišić rekla je kako je najstarija kći dobila jare na dar, a oni su ga toliko zavoljeli da su počeli uzgajati koze. Bilo je to 1985. godine. Tako su 1988. imali 100 koza i 20 krava u mjestu Loborika, sedam kilometara udaljenom od Pule.

– Moja je baka proizvodila sir, a majka Vesna, vlasnica obrta, prodavala je mliječne proizvode na tržnici. Tako je bilo do 1997., kad se obnovila pulska tržnica. Tada smo registrirali objekt za proizvodnju sira, te je naša proizvodnja rasla uz mlijeko lokalnih kooperanata – govori Fuma Grubešić Travalja, Vesnina kći koja također radi u sirani. U sirani proizvode razne vrste mliječnih proizvoda: svježi kravlji sir, vrhnje, mladi kravlji sir, kravlju, ovčju te kozju skutu, maslac, miješani (kravlji i ovčji) sir, istarski ovčji sir, kozji sir, sir s tartufima, kravlji sir s maslinama, kravlji sir sa zelenim paprom te kravlji sir s ljutom paprikom – izjavila je Fuma Grubešić Travalja.

– Naša se proizvodnja temelji na tradicionalnoj izradi istarskih sireva, uz primjenu suvremenih metoda sirarske tehnologije. Tako je sačuvana autohtonost i standardizacija navedenih vrsta sireva – objašnjava Fuma.

Ova velika nagrada u Americi nije njihovo prvo priznanje. Njihovi su sirevi dobitnici brojnih nagrada. Tako su višestruko nagrađivani Miješani sir (kravlji i ovčji), Karig (kravlji sir s minimalno 25 mjeseci zrenja) te Pegula (sir od kozjeg, ovčjeg i kravljeg mlijeka), objavio je Jutarnji list u prilogu Dobra hrana.

Na požarištu pronađeno mrtvo tijelo

Foto Istarska županija

Sastanak u Županiji o radu Kaštijuna i njegovom vlasničkom restrukturiranju