in

Utrkom policajaca i djece obilježen Dan ružičastih majica

Foto: Policijska uprava istarska

Tradicionalnom utrkom policijskih službenika i učenika petih razreda osnovnih škola danas je u Puli obilježen Dan ružičastih majica

Foto: PU istarska

Foto: Policijska uprava istarska
Foto: Policijska uprava istarska

Posljednje srijede u veljači diljem svijeta obilježava se Dan ružičastih majica. Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici ne bi li podržao svoju bolesnu majku, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter. U Hrvatskoj je od 2017. godine taj dan proglašen Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Budući da ove godine Dan ružičastih majica pada u vrijeme školskih praznika, Policijska uprava istarska i Grad Pula organizirali su danas, prije nego što se djeca upute na praznike, svoju već tradicionalnu utrku ”Trkom protiv nasilja”. U utrci su sudjelovali policijski službenici i učenici petih razreda svih osnovnih škola s pulskog područja, a trčali su u ružičastim majicama, noseći poruke protiv nasilja.

Foto: Policijska uprava istarska
Foto: Policijska uprava istarska

Osim poruka koje su učenici nosili na majicama, svaka škola napravila je i nekoliko plakata protiv nasilja u sklopu predavanja o vršnjačkom nasilju koje su im u školi održali profesori. Plakati su bili dio scenografije na Trgu Portarata, gdje se izvodio i prigodan glazbeni program djece iz Studija glazbene kreativnosti ”Čarobna frula”. Prije početka utrke podršku svim sudionicima dali su načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot i zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić.

”Utrku smo organizirali kako bismo upozorili na problem nasilja među mladima i kako bismo vas, ali i sve nas odrasle, podsjetili da uvijek treba reagirati kada primijetimo nasilje jer pomoć treba i dijete koje trpi nasilje i dijete koje koristi nasilje. Želim vam svima puno sreće na današnjoj utrci. Nemojte se opterećivati time hoćete li doći prvi, drugi ili posljednji. Danas ste svi pobjednici jer bitno je sudjelovati i poslati poruku – NE nasilju”, rekao je načelnik Policijske uprave istarske. S njime se složila i zamjenica gradonačelnika Pule koja je također pozvala djecu da svojim osobnim primjerom pokažu da nasilje nije  prihvatljiv način ponašanja. 

”Osim što reagiramo kada se nasilje dogodi, policija ima i preventivnu ulogu u suzbijanju vršnjačkog nasilja. Provodimo edukacije za roditelje i djecu jer imamo i situacije da ponekad ni djeca koja trpe nasilje nisu svjesna da su žrtve, a ponekad ni djeca koja čine nasilje nisu svjesna da svojim ponašanjem štete nekom drugom djetetu. Oni smatraju da je nasilje samo ako dođe do fizičkog sukoba, no nasilje je i ruganje, ogovaranje, isključivanje nekog djeteta iz grupe”, rekao je načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot i istaknuo kako se upravo iz tog razloga razgovara s djecom i educira ih o tome koja ponašanja su prihvatljiva, a koja nisu.

U utrci je sudjelovalo oko pet stotina sudionika, a nakon što je i posljednji natjecatelj ušao u cilj, nastavili su se glazbeni nastupi djece uz topli čaj i fritule. Svoju podršku ovoj manifestaciji dalo je i Hrvatsko društvo skladatelja, koje je omogućilo priopćavanje javnosti autorskih glazbenih djela, bez naplate autorske naknade. 

Nasilje među mladima

Nasilje među mladima uključuje širok spektar neprihvatljivog ponašanja među djecom – od nazivanja pogrdnim imenima, prijetnji, ogovaranja, ignoriranja, omalovažavanja pa sve do fizičkih sukoba, nerijetko i uz primjenu oružja. Među mladima je osobito zabrinjavajuće nasilništvo ili tzv. bullying, a radi se o obliku agresivnog ponašanja, koje obično traje duže vrijeme te je opetovano usmjereno na istu osobu, od strane jednog ili više učenika (jači protiv slabijeg ili grupa protiv pojedinca). Ono s čime se policijski službenici u posljednje vrijeme sve češće susreću je i nasilje među mladima koje se događa u virtualnom svijetu, odnosno putem interneta, a koje se odnosi na vrijeđanje i omalovažavanje.

U 2022. godini, na području Policijske uprave istarske,  po problematici vršnjačkog nasilja evidentirano je ukupno 17 kaznenih djela, i to četiri kaznena djela tjelesne ozljede, četiri kaznena djela povrede djetetovih prava, četiri kaznena djela povrede privatnosti djeteta, tri kaznena djela prijetnje te po jedno kazneno djelo nasilničkog ponašanja i nametljivog ponašanja. Evidentiran je i određen broj događaja u kojima nisu utvrđeni ni elementi kaznenog djela ni prekršaja, no policija je i o tim slučajevima obavijestila nadležni centar za socijalnu skrb i državno odvjetništvo za mladež.

Osim što djeluje represivno kad se nasilje dogodi, policija ima i preventivnu ulogu u suzbijanju vršnjačkog nasilja. Surađuje s obrazovnim institucijama, zdravstvenim djelatnicima, centrima za socijalnu skrb i drugim službama te nastoji osvijestiti javnost da vršnjačko nasilje nije prihvatljiv oblik ponašanja i da ga treba prijaviti. Policijski službenici sudjeluju u raznim radionicama s djecom, drže predavanja u školama za učenike i roditelje, organiziraju radne sastanke svih mjerodavnih institucija i direktnim kontaktom s građanima nastoje ukazati na ozbiljnost problema i stvoriti s njima osjećaj povjerenja.


Što učiniti ako si žrtva ili svjedok nasilja:

 • Ako te netko zlostavlja, nemoj šutjeti i trpjeti!
 • Ostani smiren i ne pokazuj strah.
 • Makni se što prije od napadača ili izazivača.
 • Nikad na nasilje ne uzvraćaj nasiljem.
 • Ako se bojiš, pozovi prijatelje da budu blizu tebe.
 • Povjeri se odrasloj osobi – nisi ”tužibaba” ako prijaviš nasilje.
 • Upamti: nisi kriv za to što ti se događa!
 • Ne daj da te nagovore da sudjeluješ u nasilju prema drugima ni kad se radi o ruganju.
 • Kad vidiš zlostavljanje, odmah reci odraslima u koje imaš povjerenja.
 • Ako vidiš da nekoga stalno gnjave, pokaži mu da si na njegovoj strani i sprijatelji se s njim. 

Što učini ako je vaše dijete žrtva nasilja?

 • Ostanite smireni i strpljivi – ne reagirajte impulzivno!
 • Saslušajte svoje dijete i vjerujte mu.
 • Nemojte kritizirati dijete niti ga okrivljavati.
 • Ne potičite dijete na osvećivanje.
 • Pokažite djetetu da vam je stalo do njega i da želite uspješno riješite problem.
 • Ohrabrite dijete i naučite ga kako da se zauzme za sebe.
 • Pomozite djetetu da upozna nove prijatelje i da razvija svoje pozitivne osobine.
 • Ukoliko je potrebno, potražite pomoć stručnjaka.
 • Obavijestite o događaju odgovornu osobu u školi i tražite da vam kaže što će škola poduzeti. 

Bez obzira o kavom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo, potrebno je reagirati  i zaustaviti ga jer našu pomoć trebaju, kako dijete koja trpi nasilje, tako i dijete koje koristi nasilje. O svim slučajevima nasilja, pogotovo kada je riječ o djeci, žurno obavijestite policiju na broj 192, priopćeno je iz Policijske uprave istarske.

Foto Pozitron Vižinada

VIŽINADA/ROVINJ – Uskoro RobotIK, natjecanje mladih robotičara Istre i Kvarnera

Foto IDS

Nemet o novom udaru na džepove: Građani plaćaju, a javni bilježnici zarađuju