in

VARVARI/ŽBANDAJ – Jaslice Aliče Pištan i Melite Horvat na sajmu PRESEPI DAL MONDO u Veroni

Aliče Pištan

I ove godine Hrvatska ima svoje predstavnice na Međunarodnoj izložbi jaslica umjetnosti i tradicije „Presepi dal Mondo“ u Veroni, gdje je i ovog puta izloženo više od 400 jaslica sa svih kontinenata. Aliče Pištan iz Varvara kod Poreča ponovno je izložila svoj kreativni rad, jaslice koje predstavljaju Istru. S njom je prvi put bila i Melita Horvat iz Žbandaja sa svojim kukičanim jaslicama. Lani je sudjelovala na izložbi u Varvarima, pa ju je Aliče nagovorila da ih proširi i kompletira. Melita je isplela još životinja, pastira i prošla na natječaju. A Aliče je na natječaju prošla treću godinu zaredom i izložila svoje originalne istarske jaslice.

-Kažun, jaslice i maslina ispleteni su rolicama novinskog papira. Figure sam napravila od finog keramičkog praha i obojala akrilnim bojama. Metlice sam napravila od sirka, škale od maslinove grančice, sušilo od naplavina, banak i škanjići od drva. Lani sam vidjela prekrasne stare kamene kuće iz Veneta slične našima. Pošto ne volim kopirati, kliknulo mi je zašto ne bih napravila naš istarski kažun. Obišla sam stazu 3 kažuna kod crkve Sv. Foške i krenula u pletenje svog kažuna, priča nam Aliče.

Čast je, dodaje, biti u društvu među odabranih 400 jaslica iz cijeloga svijeta na jednome mjestu.

-Upravo je ideja dr. Alfreda Troisia, idejnog začetnika sada već 36. po redu izložbe koja se drugu godinu održava u Palazzo Gran Guardia (pošto se restaurira dio Arena gdje se inače izložba održava), pokrenula ovaj događaj kao simbol mira u cijelome svijetu. Upravu tu svoje su mjesto dobile jaslice sa Sjevernog pola, svake regije Italije od kojih su najjače Calabria i Puglia, zatim iz gotovo svih zemalja EU i ostalih kontinenata, raznih kultura, tipičnih narodnih običaja, muzejskih primjeraka, nanizala je Aliče.

Ova 36. izložba po redu u organizaciji fondacije „Verona per l’Arena“ otvorena je u subotu, 16. studenog, i može se razgledati do 19. siječnja.

Izložba nastane u 24 sata i posebno je lijepo upoznavanje jasličara kod postavljanja, razmjena iskustva, divljenje i ono nešto što nas čini zadovoljnim kada vidimo rezultat svojih ruku djelo.

-Dio jaslica se radi puno ranije doma (kao moje), donesu i postave. Ali čar su oni majstori jaslica koji svoje jaslice doslovno zidaju na licu mjesta, jer ih donesu u dijelovima. Pošto moje postavljanje traje kratko, svako toliko se vratimo pogledati kako ostali napreduju s gradnjom i budemo im podrška, jer je krajnji rezultat fascinantan. Na muzejskim primjercima tako su lijepo sinkronizirani pokreti raznih zanata i aktivnosti u pokretu. Završni „tač“ cijeloj izložbi su svjetlosna i muzička instalacija, koje nam dočaravaju Betlehem i rođenje.

Lijepo je biti dio ove lijepe priče i doživljaja. Ova izložba nije natjecateljskog karaktera i ima od minijaturnih jaslica do ogromnih instslacija. Svake jaslice su posebne i lijepe na svoj način, kaže nam Aliče.

Pitali smo kako je došla do ideje da sudjeluje na ovom velikom sajmu u Veroni.

-Pošto volim putovati, 2015. godine posjetila sam Veronu u vrijeme Adventa i najviše mi se dojmila upravo izložba jaslica. Ondje sam kupila katalog izložbe i pronašla kontakte organizatora. Obratila sam im se e-mailom i oni su mi poslali uvjete za izlaganje. Vidjela sam tada na izložbi brojne jaslice napravljene od kore i mahovine, tako da sam uvidjela da u toj tehnici nemam što tražiti. Kako sam u međuvremenu počela plesti rolicama od novinskog papira razne predmete, krenula je i ideja o jaslicama. Plela sam ih dvije zime i to svaku večer kada sam imala vremena, ispričala nam je Pištan koja svoje radove redovito izlaže povodom Mavrove na zajedničkoj izložbi mještana u Mjesnom odboru Varvari.

Aliče ima još planova. Osim tradicionalne izložbe povodom Sv. Maura, priprema još jednu i to u Umagu 30. studenog. Bit će to njena samostalna izložba jaslica u crkvici Sv. Roka u Danteovoj ulici.

POREČ: Pobjednici Istarske zimske lige trčanja Marino Bloudek i Valentina Šćur

Advent Poreč: I ove godine darovi za 1400 najmlađih – Poziv roditeljima djece koja ne pohađaju vrtić da provjere popise