in

VIŠNJAN: Najljepšeg bika ima Hari Herak, a šampionka smotre istarskog goveda krava Antonija Radina

Bik Monte Harija Heraka nagrađen kao najljepši

U organizaciji Saveza uzgajivača Istarskog goveda u nedjelju, 25. srpnja, u Višnjanu na sajamskom prostoru održana je 22. Izložba rasplodnih grla istarskog goveda. Birale su se najbolje i najljepše istarske junice, krave, ali i istarski bik.

Mario Bratulić s Antonijom Radinom i kravom šampionkom smotre

Najljepši bik je bik Monte u vlasništvu Harija Heraka iz Montižane kod Poreča, a najljepša rasplodna krava i šampionka izložbe je krava Istrijanka od Antonija Radina iz Radina kod Brtonigle. Njegova krava proglašena je šampionkom, odnosno najljepšim grlom ovogodišnje izložbe. Herak je inače poznat po uspjesima s lovačkim psima s kojima je 27 puta bio prvak po Europi, a posjeduje i velik broj ptica – sova, orlova, sokolova.. Radin i inače drži brojne i raznovrsne životinje u Radinima, a odnedavno uzgaja i istarsko govedo.

Bik Monte

Drugo mjesto među bikovima pripalo je Maškalinu Emila Rojnića iz Pule, a treći je Bakin Marija Gašparinija iz sela Fabci kod Višnjana.

Najljepša krava obitelji Terlević iz Seline

Titulu najljepše krave ponijela je ona vlasnice Silvije Terlević iz Seline kod Sv. Lovreča, druga je Galjarda Aleksandra Udovičića iz sela Gospodi kod Tinjana, a treće mjesto osvojila je krava Mandula vlasnice Kristine Capolicchio iz Galižane.

Junice nose budućnost ugrožene vrste istarskog goveda Sivka vlasnice Danijele Paškvalić iz Boljunskog Polja. Drugo mjesto među junicama osvojila je Bruna vlasnika Emila Štifanića iz Višnjana, a treće Bruna vlasnice Marinele Jugovac iz Kubertona.

Ukupno je ocijenjeno devet junica, 20 krava i osam bikova. Ocjenjivala ih je komisija u sastavu Neven Rimanić kao predsjednik te članovi Katja Santro, Ivanka Bervida, Davor Poropat i Silvano Orbanić.

Trenutno imamo 1360 rasplodnih istarskih goveda, od čega je 40 bikova. Uz velike napore entuzijasta kao što je Aldo Štifanić – predsjednik udruge, vrijednih uzgajivača te potporu Istarske županije – Odjela za poljoprivredu, agencije AZRRI i Ministarstva poljoprivrede uspjelo se spasiti i ponovno obnoviti stado istarskog goveda.

Na otvorenju smotre prvi se obratio Aldo Štifanić koji je kazao da je istarsko govedo još uvijek vrlo ugrožena pasmina, a da bi izašla iz statusa kritične ugroženost trebalo bi dostići najmanje 7.000 rasplodnih grla, čemu SUIG i uzgajivači teže. U ime Ministarstva poljoprivrede sudionicima smotre obratio se Danijel Mulc, potom Marija Špehar iz HAPIH-a, savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić, županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan te Igor Merlić iz AZRRI-ja.

Organizaciju potpisuje Savez uzgajivača istarskog goveda a suorganizatori su Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Upravni odjel za poljoprivredu Istarske županije, Agencija za ruralni razvoj Istre i Općina Višnjan.

Foto Mario Bratulić Facebook

Dezinsekcija komaraca u Novigradu

Novigrad poziva na CHE GUSTO! – degustaciju vina, piva i gastronomskih proizvoda