in

VIŽINADA: Lavanda povezala polaznike vrtića i njemačkog Bernbeurena

Foto Općina Vižinada

Područni vrtić Vižinada proslavio je jučer Dan vrtića, pa je to bila odlična prilika za predstavljanje hvalevrijednog projekta suradnje koji vrtić iz Vižinade provodi s Katoličkim dječjim vrtićem Sv. Nikola u Bernbeurenu (Bavarska, Savezna Republika Njemačka). Suradnja se odnosi na upoznavanje vrtića i užeg zavičaja te razmjenu predstavljanja odgojno-obrazovnih aktivnosti.

Screenshot video Dječji vrtić Vižinada
Screenshot video Dječji vrtić Vižinada

Kroz suradnju su se već odvila dva zanimljiva projekta – Tradicionalne uskršnje igre u Vižinadi” i “Lavanda, mirisne note naše Vižinade”. Djeca iz odgojnih skupina u Vižinadi su predstavila projekte te izradila darove i čestitke, a uz pomoć Općine Vižinada sve je to stiglo do vrtića u Njemačkoj, koji je aktivnosti hrvatskih mališana predstavio na oglasnim mjestima, web stanicama, portalima i gradskim punktovima svog vrtića i grada.

Projekt “Tradicionalne uskršnje igre u Vižinadi” potaknuo je djecu da blagdan Uskrsa obilježe kroz aktivnosti poput svima omiljenog tucanja jajima, stare igre koja se naziva “hitat u jaje” i u kojoj se koriste kuhana jaja i kovanice, ili uskršnje utrke s jajima. Aktivnosti su imale i edukativni karakter, pa su djeca, primjerice, naučila koje se životinje nalaze na hrvatskim kovanicama.

Djeca iz mješovite skupine, starosti od tri do sedam godina, uživala su u projektu “Lavanda, mirisne note naše Vižinade” kroz koji su se na više načina upoznali s lavandom, ljekovitom i mirisnom biljkom koja se tradicionalno uzgaja u istarskim krajevima. Brali su cvjetove te njima punili vrećice, pri čemu su sami osmislili etiketu. Ujedno, istraživali su literaturu s podacima o lavandi, igrali različite igre, učili orijentaciju u otvorenom prostoru kroz igru “Možeš li pronaći polje lavande”, sadili ovu svima omiljenu biljku te posjetili OPG “Lavanda Oklen” gdje su iz prve ruke saznali sve o uzgoju i preradi lavande. Ujedno su naučili koji se sve proizvodi mogu načiniti od lavande, ali i da je riječ o jestivoj biljci, pa su od nje spravljali čaj i kekse.

Ovdje pogledajte video.

Tako su ovom kvalitenom suradnjom i projektima do njemačkog Bernbeurena došli običaji istarskog kraja koji će zasigurno biti zanimljivi tamošnjoj djeci i stanovnicima, a pritom su mališani iz Vižinade u njima uživali i saznali mnogo toga korisnog i vrijednog.

Izvor Općina Vižinada

tenis pixabay

Brnjac: Gotovo 30 milijuna kuna za velike sportske manifestacije u 2022. godini

Foto Poljoprivredna udruga Vitis Kaštelir

U Pazinu se odvija AgroTerra Istra 2022. – Prvi međunarodni sajam poljoprivrede i pčelarstva