in

VIŽINADA: Predstavljeni rezultati Sondina edukativnog programa o brendiranju lokalnog proizvoda

Foto Tanja Kocijančić

-Svrha programa u organizaciji Sonde jest kroz konkretan projektni zadatak podučiti mlade u zajednici o tome na koji način mogu samostalno pristupiti brendiranju i pozicioniranju svojih lokalnih OPG-ova, obrta i tvrtki čime se željelo pozitivno utjecati na osnaživanje lokalnih postojećih i budućih brendova koje ti mladi stvaraju ili nasljeđuju te ih podučiti kako da zadrže identitete svojeg kraja, a opet budu tržišno relevantni.

-Predstavljanje rezultata ovog programa predstavljenu su javnosti večeras, 28. studenog, u Sondinom Kreativnom centru u Vižinadi uz uvodne riječi predsjednice Zajednice Talijana i donačelnice Nede Šainčić Pilato.

Neda Šainčić Pilato  - Foto Tanja Kocijančić
Neda Šainčić Pilato – Foto Tanja Kocijančić

U posljednjem kvartalu ove godine, u prostorima sonda Kreativnog centra u Vižinadi, održan je program edukativnih radionica koje su se provodile tijekom dva mjeseca s ciljem da mladima pruže priliku da na realnom primjeru uče o važnosti i načinima razvoja brendova, kako bi im se u konačnici omogućilo stjecanje znanja o produkciji kreativnih rješenja, radu na prepoznatljivosti brenda i tržišnom pozicioniranju, a koja im mogu pomoći pri plasmanu vlastitih proizvoda i usluga na tržište. Za sudjelovanje u programu nije bilo potrebno predznanje, niti prethodno iskustvo, već želja za razvojem i upoznavanjem kreativnih procesa kroz praktičan rad. Program je podrazumijevao sedam faza tijekom kojih se prolazilo kroz kreativne i praktične procese – od istraživanja i postavljanja koncèpta do osmišljavanja dizajna i strateškog pozicioniranja na društvenim mrežama te promocije.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Za praktični rad ciljano je izabran stvarni lokalni proizvod kako bi sudionici – Nikolina Ritossa, Ivan Bottezar, Kristina Ferenac, Lidia Legović, David Legović i Judit Dudas, radili na realnom rješenju te kako bi im se na taj način omogućilo bolje razumijevanje stečenih znanja i vještina i njihova daljnja primjena.


Konkretan zadatak koji je postavljen pred sudionike odnosio se na osmišljavanja krovnog brenda za vina Vižinade, a tijekom cijelog procesa vodena su različita istraživanja, upriličen je posjet vinarima, odrađen je kreativni proces osmišljavanja kreativnog koncepta kroz idejna i izvedbena rješenja, a uz mentorstvo stručnjakinje za strateško pozicioniranje, također i komunikacijska strategija za društvene mreže. Svoje rješenje polaznici su naposljetku predstavili lokalnim vinarima koji su ga s oduševljenjem prihvatili. Sukladno daljnjim dogovorima s predstavnicima lokalnih vinarija, u planu je implementacija projekta tijekom narednih šest mjeseci.

– S obzirom na to da su predavači i njihov način poduke vrlo interesantni te nam pružaju odmak od tradicionalne uloge nastavnika, a strukturirana i ciljno orijentirana komunikacija koja podrazumijeva osobno i aktivno zalaganje svakog sudionika, te interaktivne metode poučavanja bila su osnovna obilježja ove radionice. Stečena znanja svakako ću primijeniti i prilikom stvaranje vlastitog brenda. Preporučam svima koji su zainteresirani da sudjeluju na budućim Sondinim radionicama, istaknula je Lidia Legović, jedna od polaznica radionica.
 

Judit Dudas, sudionica programa tvrdi je kako su je timski radi sudjelovanje u programu inspirirali za vlastite nove ideje, a s njom se slaže i lvan Bottezar: „Sudjelovanjem u projektu jako sam zadovoljan, jer sam dobio znanja o tome kako mogu predstaviti svoj OPG i dati
mu novi imidž kojim ću privući novo tržište i potaknuti potražnju za našim uljem.“


Mentorsku podršku u cijelom projektu pružali su Jelena Fiškuš i Sean Poropat, kreativni direktori i višestruko međunarodno nagrađivani stručnjaci iz područja dizajna i komunikacija iza kojih je već gotovo 20 godina rada na području osmišljavanja i razvoja brendova.

U Sonda kreativnom centru program su u suradnji provele Udruga Sonda za promicanje kreativnosti, edukaciju i razvoj lokalne zajednice te Zajednica Talijana Vižinada u sklopu natječaja „Mali projekti za bolje sutra” uz financijsku potporu Zaklade Istra iz sredstava Fonda gradova i općina.

Podsjetimo kako je do ovog projekta došlo:

Projekt udruge Sonda za promicanje kreativnosti, edukaciju i razvoj lokalne zajednice odabran je u sklopu natječaja „Mali projekti za bolje sutra“ koji svake godine raspisuje Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva Istre. Projekt pod nazivom “Savjetovalište za lokalne brendove” dobio je na natječaju 22.730,27 kuna.

Kroz program edukacija pružena je potpora poduzetnicima mlađe životne dobi u području razvoja brendova, koji su ukorijenjeni u lokalnoj zajednici, pri plasmanu njihovih proizvoda i usluga na tržište. Kreativnim i praktičnim procesima koji rezultiraju konkretnim proizvodima i rješenjima sudionici edukacija stekli su znanje o produkciji kreativnih rješenja, radu na prepoznatljivosti brenda i tržišnom pozicioniranju te kako će stečeno znanje praktično primjeniti na primjeru vlastitih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i lokalnih obrta te tako će sami postati nositelji promjena i inovacija.

O Sondi
Udruga Sonda osnovana je ciljem da dokaže visoku učinkovitost kreativnosti i njezin iznimno pozitivan utjecaj na razvoj zajednice, u
sociološkom i ekonomskom pogledu. U ostvarenju tog cilja, Udruga kreativnost čini dostupnom svakom zainteresiranom pojedincu
stvarajući s njime i sa širom zajednicom relevantne proizvode, projekte i programe usmjerene ka jačanju suradnje i stvaranju boljeg društva.
Udruga djeluje u inspirativnoj sredini Općine Vižinada, s pogledom na brežuljke, vinograde i dolinu rijeke Mirne.
Od 2021. uređuje program Sonda Kreativnog centra kako bi se kroz njegov rad omogućilo uključivanje lokalne zajednice, ali i šire javnosti u proces kreiranja i stvaranja te na taj način razvijalo konstruktivno i kreativno društvo – društvo ideja.


O Zajednici Talijana Vižinada
Zajednica Talijana aktivno je uključena u život Vižinade od 1992. i broji 250 članova, a njen značaj za zajednicu je neosporan. Svojim radom Zajednica Talijana redovito obogauje društveni život Vižinade aktivnostima koje su u stalnom uzletu, a namijenjene su svim dobnim skupinama te uključuju brojne kuiturno-umjetničke događaje.

Foto Tanja Kocijančić

POREČ: SOS Šape za sv. Maura prikupile lijepu svotu za napuštene životinje

Foto Općina Vižinada

Vižinada dobila kontejner za odjeću i obuću