in

Vrhunac “Porečkog ljeta” uz Severinu, Street Art Festival i međunarodni orkestar

Britansko-hrvatski orkestar

Glazbeno-kulturna manifestacija Porečko ljeto u organizaciji Turističke zajednice grada Poreča, protekli je vikend dosegla vrhunac, a ljubitelji zabave i kulturnih manifestacija došli na svoje. Subotnji koncert (20.08.2022.) Severine, jedne od najvećih hrvatskih zvijezda zabavne glazbene scene okupio je nekoliko tisuća posjetitelja koji su ispunili porečku rivu do posljednjeg mjesta. Koncert je bio besplatan, a osim samih Porečana i Porečanki, bio je i tu veliki broj turista koji borave u gradu, ali i onih iz susjednih gradova, pa i država koji su za ovu priliku potegli do Poreča. Atmosfera je bila dobra, a publika se uz Severinu zabavljala i plesala do kasno u noć. 

Severina u Poreču - Foto Grad Poreč
Severina u Poreču – Foto Grad Poreč

Ljubitelji klasične glazbe vrhunsku poslasticu imali su dan ranije, kada su na Trgu slobode nastupili članovi Britansko-Hrvatskog festivalskog orkestra. Riječ je o novoj bilateralnoj inicijativi koju umjetnički vodi međunarodno priznati dirigent Jan Latham-Koenig, a okuplja 20 studenata i nedavne diplomante vodećih konzervatorija u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj, kao pilot događaj za veći program koncerata u budućnosti. Na inauguracijskom koncertu predstavili su se jednosatnim programom djela Josipovića, Elgara, Griega, Dvoraka i Čajkovskog. Glavni je porečki trg bio ispunjen publikom koja je gotovo bez daha uživala u ovom zanimljivom klasičnom koncertu. 

Uoči vikenda počelo je i 22. izdanje Street art Poreč, festivala ulične umjetnosti koji se odvija na nekoliko lokacija porečke starogradske jezgre u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Trajat će do 24. kolovoza, uz poznatu istarsku pjevačicu Barbaru Munjas koja je zagrijala publiku u lapidariju nastupili su još i američka umjetnica Barbara Blue, a nastupaju i plesači iz studija Unique i USB Poreč, te MOT 08, održavaju se performansi Đanina Božića i brojnih drugih, a bliži se i gran finale zadnji dan uz koncert nagrađivanog basista Zvonimir Šestak Groove Assemblyja i dječju predstavu Teatra Naranča Veli Jože. 

Ranije, u srijedu (17.08. 2022.) u sklopu sezone Jazz in lap nastupili su Mary May – kvintet koji izvodi originalne pjesme, zvukom srodne klasičnim stilovima poput americana, folk rock i bluesa, pod velikim utjecajem razne svjetske etno glazbe i europskog jazza. Održano je i drugo izdanje manifestacije Zvijezde nad Porečom. U jutarnjim satima na porečkoj rivi organizirano je promatranje Sunca s tri teleskopa na tri različita načina, uz vodstvo članova Hrvatskog astronomskog društva, a u večernjim satima na livadi kod sportskog aerodroma Žatika, zanimljiva predavanja o Suncu i zvijezdama održali su Dorian Božićević, glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza i predsjednik Astronomskog društva “Leo Brenner”, te Saša Nuić, predsjednik Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba.

Izvor Grad Poreč

barbara munjas
Barbara Munjac – Foto Grad Poreč
Ulični performeri - Foto Grad Poreč
Ulični performeri – Foto Grad Poreč
Foto Loris Peršurić Facebook severina
Severina u Poreču – Foto Loris Peršurić Facebook

forum foto grad pula

Policija našla mladića i žene koji su pretukli muškarca, jer nije platio račun u lokalu

požar pineziući foto dvd marčana kanader

Opet gori kod Labina, dva kanadera pozvana u pomoć