in

Započeo 21. Street Art Poreč – Festival ulične zabave i umjetnosti

Šandor Slacki, Charlie je u điru - Foto Andi Bančić

U ponedjeljak, 16. kolovoza 2021., otvoren je 21. Street Art Poreč, porečki festival ulične zabave i umjetnosti pod motom “Bez okupljanja, molim!”. Street Art Poreč i ove godine okuplja istarske umjetnike i izvođače koji će od 16. do 21. kolovoza 2021. donijeti dašak umjetnosti, i poput rijeke što neprestano teče, proteći kroz porečke ulice i trgove, na užitak svim šetačima i usputnim prolaznicima. Festival je koncipiran dinamički, kao svakodnevni poklon iznenađenja gradu i ljudima, te će se, u skladu s time, nastupi izvođača objavljivati na dnevnoj bazi. Programski sadržaj prilagođen je trenutačnoj epidemiološkoj situaciji, a festival je ujedno i podsjetnik da je kultura i dalje tu, trajna, nepokoriva i prilagodljiva.

Stephanie Prekali, Šandor Slacki, Andrej Zbašnik, Barbara Munjas, Dani Bošnjak, Lejla Hasanagić, Dario Filipović
Autor fotografije: Alen Sajina

U ponedjeljak 16. kolovoza 2021. 8 izvođača-umjetnika raširilo se po gradskim ulicama. Otvorenje je započelo šetnjom do parka Ville Polesini gdje se nalazi zvučna instalacija pod nazivom Singing Forest autora Alexa Brajkovića (dizajn zvuka) i Ide Blažičko (skulptura). Riječ je o site-specific zvučnim objekima koji su postavljeni u krošnje impozantnih stabala.
Zvukovi tridesetak skulpturalnih objekata raspoređenih po stablima uz morsku obalu Poreča stvaraju ambisoničnu akustičnu instalaciju pogonjenu nepredvidljivim naletima energije vjetra. Radi se o samoodrživoj instalaciji, a svaka melodija koja nastaje je jedinstvena i neponovljiva jer je svaki novi nalet vjetra drugačiji od prethodnog.
Obuhvaćanjem više stabala, različitim glazbenim objektima izrađenim od raznolikih materijala dobiva se pravi orkestar “živućih instrumentalista” koji stvara pjevajuću šumu.

Nakon prolaska kroz park Ville Polesini, umjetnici su se razdvojili i krenuli različitim smjerovima kroz grad. U neprestanoj šetnji, stapajući se s prolaznicima u ritmu gradske vreve, na otvorenju su nastupili: Stephanie Prekali, Šandor Slacki, Andrej Zbašnik, Dario Filipović, Dani Bošnjak, Barbara Munjas, Lejla Hasanagić.

Stephanie Prekali jedna je od pripadnica novije zagrebačke DJ scene, a nastupala je i po raznim klubovima na području Istre i Italije. Za Street Art Poreč Stephanie je pripremila DJ-set ljetnih tonova i veselih žanrova koji je širio dobru vibru iz zvučnika smještenog u njezinoj – karijoli.

Stephanie Prekali, Karijola – DJ Set – Autor fotografije: Alen Sajina

Šandor Slacki jeizvedbeni umjetnik široke lepeze radova, a prije svega uvjereni i iskusni kazalištarac. U liku poznatog pantomimičara, Charlieja Chaplina, Šandor nalazi polazišnu točku, meku, umjetnički simbol koji publici komunicira određenu formu, predstavlja nešto prepoznatljivo i prihvatljivo na osnovu čega umjetnik osmišljava i izvodi animacijsku predstavu na nekoliko mjesta koja je vremenski gipka i prilagodljiva uvjetima u kojima se umjetnik zatekne. Ovo je ujedno bila i posljednja izvedba Charlie je u điru, nakon 30 godina scenskog života. S veseljem i radošću smo ispratili našeg Charlieja u performersku mirovinu.  

Andrej Zbašnik, konceptualni umjetnik, došao je u ulozi poštara. Odjeven u crni plašt i s porukama ispisanim na papirima koje drži u ruci, dijeli poruke. Umjetnik želi odašiljati poruku ljubavi. To znači da je ljubav uvijek jednostavna i da je u osnovi njene energije da daje milost i mijenja svijet. Odjeven nekonvencionalno i pomalo napadno, unutar gabarita javnog prostora, umjetnik se nada u polje navika unijeti jednu, makar momentalnu promjenu, s pozitivnom porukom. Dario Filipović majstor je ulične zabave i mađioničarskih trikova, a osim toga bavi se glumom, plesom, pjevanjem. U njegovoj blizini nije bilo dosadno – mladi i stariji, domaći i stranci pratili su njegove točke s oduševljenjem.

Svestrani Dani Bošnjak jedan je od najtraženijih hrvatskih flautista. Kao solist, član raznih komornih sastava (Zagrebački puhački ansambl, Cantus ansambl, Accoustic project, Camerata Garestin, Ex Arte, trio Karamazov, Milošev, Bošnjak) i dugogodišnji član Zagrebačke filharmonije nastupio je na pet kontinenata, od Musikvereina u Beču, Concertgebouwa u Amsterdamu do Glenn Gould studia u Torontu i Suntory Halla u Tokiju. Osim što pažljivo istražuje i najzakučastije kutke klasične i renesansne glazbe, Dani ujedno osluškuje i propituje i suvremenu glazbu.

Otvoren i spreman na sve, Dani je zvukove svoje flaute stopio sa zvučnom instalacijom Singing Forest tako da je cijelim parkom zavladao mir i harmonija. Samozatajna Istrijanka božanstvenog glasa, kako su je prozvali neki, kantautorica Barbara Munjas nekonvencionalna je, odvažna i puna kreativne energije. Njezine pjesme obaraju top ljestvice, a u periodu korone koji je mnoge savladao psihički i kreativno, Barbara je nastavila stvarati i objavila je neke od vrhunskih hitova, kao što su „Gone Back“ ili „Like I wanted“. Za potrebe i prilike Street Arta, uzela je u ruke akustičnu gitaru i otpjevala preko deset pjesama iz vlastite stvaralačke riznice.

Lejla Hasanagić trenerica je i plesačica u porečkom plesnom studiju USB. U svojoj FREEstyle točki Lejla zablistala je kombinirajući cirkuske vještine sa suvremenim plesnim pokretima.

Za kraj, prvi dan prošao je baš kako je i trebao: u plesu, magiji, pjesmi i pokretu, dobroj atmosferi, pozitivnom raspoloženju i vedrini svih koji su imali priliku sudjelovati. U narednim ljetnim noćima, čeka nas još umjetničkih poslastica, užitka za oči, uši, pa čak i njuh, i dušu. Budući da je cijeli program koncipiran kao dnevni poklon iznenađenja gradu i ljudima, a sve u skladu s epidemiološkim preporukama, programske delicije objavljuju se na sami dan izvedbe. Sve zainteresirane otvorenog srca i duše pozivamo da nas potraže u šetnji porečkim ulicama i uživaju s nama u pravim ljetnim kolovoškim noćima.

Zbog sudara zatvorena cesta Sošići – Bale

Porečki vatrogasci u jednom danu gasili dva požara u Kadumima i pomagali ozlijeđenima u nesreći