in

ZAŠTITA PJEŠAKA NA PEŠKERI: O ogradi uz more ispred Nanosa dugo se govori, ali dogovora s konzervatorima još nema

Na Peškeri je nužna zaštitna ograda

Vjerojatno su se građani više puta pitali kada će se postaviti neka vrsta zaštite uz pješačku stazu u uvali Peškera, u Ulici Nikole Tesle ispred Konzumovog marketa, od milja zvanog Nanos. Ljeti taj dio prepun je šetača kojemu je to glavni put do centra i povijesne jezgre od Velikog parkirališta i Vrtova, gdje većina turista ostavlja vozila. Šetnja tik uz more na potezu od javne površine na kojoj obično bude luna park pa do parkirališta kod DM-a ondje nije baš uvijek romantična, jer je visinska razlika velika, a posebice riskantno bude kada je oseka. Padova i nezgoda je već bilo, pa čak, nažalost, i s tragičnim posljedicama. Ta je tema više puta bila na dnevnom redu Gradskog vijeća, a bilo je i inicijativa da se u ranije proračune uvrste sredstva za sigurnosno uređenje pješačke zone u Ulici Nikole Tesle. Inicijative su uvijek prihvaćane, ali realizacija je izostala.

Proširenje šetnice na Peškeri kod Nanosa već nam je dugo na dnevnom redu, više je puta obećano, ali o tome se u zadnje vrijeme ne govori. Pitam bi li se mogao promet regulirati tako da navečer, na dva-tri sata, ispred Nanosa bude isključivo pješačka zona? Građani već godinama negoduju jer ondje uz more nikad nije napravljena zaštitna ograda, neki rukohvat, kako bi se zaštitilo šetače, naročito starije ljude za koje je to naročito opasno. Dovoljno da ih netko slučajno dotakne pa da padnu. Ondje ima i neravnina na asfaltu, pa bi bilo dobro da se barem to sanira za početak, nanizao je svoja pitanja i prijedloge vijećnik Istarske stranke umirovljenika Mario Ritoša.

-Već smo htjeli postaviti ogradu, više smo puta tražili neko rješenje od konzervatora ali dosad ništa nije urodilo plodom. Molim sve vijećnike da ponovno, u ime vijeća pošaljemo upit konzervatorima da se neko rješenje iznađe radi sigurnosti građana. Naime, ondje se nalazi starorimski zid, zaštićeni spomenik kulture koji bi trebalo istražiti, iskopati i sve što uz to ide. Bez odobrenja konzervatora ne smije ga se dirati, objasnio je gradonačelnik Loris Peršurić. Što se zatvaranja obale tiče, te njenog pretvaranja u šetnicu u večernjim ljetnim satima, rekao je da će prijedlog uputiti nadležnoj komisiji za promet, a potreban je i dogovor s policijom.

Tekst i foto: Tanja Kocijančić

Danas se diljem zemlje održava Noć muzeja – i Poreč nudi bogat program

Porečke rukometaše ovog vikenda čekaju brojni protivnici