in

ZAVRŠAVA JUDO U POREČU: Ukupno 8 pozitivnih na Covid na dva Europska prvenstva, zbog visokih sigurnosno-zdravstvenih standarda stigle pohvale

Dezinfekcija dvorane/Foto Hrvatski judo savez

Bez obzira na sve mjere osiguranja i snažnog sustava „obrane“ od virusa, Porečane su dva Europska prvenstva u judu koja se odvijaju u Zelenoj laguni najviše zabrinula zbog mogućeg unosa virusa. Naime, stiglo je 700-tinjak natjecatelja iz 40 država, ali pokazalo se da u velikom broju testiranih nije bilo puno pozitivnih – ukupno 8.

Kako smo objavili prošli tjedan, uz 6 pozitivnih naknadno se testiranjem pokazalo da koronavirus imaju još dvije osobe iz Italije, koje su zatim također smještene u zasebni objekt koji je kilometar udaljen od Zelene lagune  i koji je osiguran namjenski za zaražene od Covida.

Ponovno smo pitali glasnogovornika Hrvatskog judo saveza Bruna Blumenscheina kako su prošla testiranja od proteklog vikenda, budući da je jučer, 9. studenog, počelo drugo natjecanje u kojem se mlađi seniori Europe bore za titule europskih prvaka.

-Od ukupno 1.204 testiranih na oba prvenstva imali smo 8 pozitivnih. Naknadno od prvotnih 6 još se ispostavilo prošlog tjedna da su pozitivna dva Talijana koji su testirani prošli tjedan. Dakle svi koji su ostali nakon juniorskog prvenstva opet su testirani. Plan je da ova dvojica Talijana odu danas ili sutra kući posebnim prijevozom, za što u ovakvim slučajevima postoje dosta jasna pravila između država. Proteklog vikenda nitko od testiranih nije bio pozitivan.

Ova su prvenstva jedinstvena zbog poduzetnih strogih mjera u organizaciji – apsolutno svi su testirani koji su sudjelovali i zadovoljni smo tako malim brojem pozitivnih. Svi su se morali testirati prije dolaska u Hrvatsku i zatim ponovno u Poreču pred početak natjecanja, jer bez negativnog testa nitko nije mogao dobiti akreditaciju za sudjelovanje, naglasio je Blumenschein. Testirati su se morali svi – sportaši, popratno osoblje, novinari, fotografi, radnici u hotelima Plave lagune…

Za sigurnost radnika u objektima Plave lagune pitali smo glasnogovornicu ove hotelijerske tvrtke Evu De Zan Prusina. Evo što nam je odgovorila:

“Svi objekti Plave Lagune u potpunosti primjenjuju sve mjere zaštite zdravlja ljudi propisane od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i stožera civilne zaštite za našu djelatnost. U svim objektima osigurali smo adekvatan pojačani sustav ventilacije kao i povećanu dostupnost dezificijensa u svrhu poštivanja pojačanih higijenskih mjera. Također, u restoranima te svim zajedničkim prostorijama osigurali smo prostor potreban za fizičku distancu između gostiju, kao i između gostiju i osoblja. Na recepciji te buffet stolu u restoranu postavljene su pleksiglas pregrade, a hranu izdaje osoblje.  Naši objekti, s naglaskom na zajedničke prostorije te sanitarne čvorove, nekoliko se puta dnevno u potpunosti dezinficiraju i čiste. Uspostavili smo stroge interne procedure u koje su dobro upućeni svi naši zaposlenici uključeni u lanac postupanja.

Najvažnije nam je zadržati sigurnost i zaštititi zdravlje naših gostiju i radnika. Tako su svi zaposlenici opremljeni odgovarajućom zaštitnom opremom, prije dolaska na posao provjeravaju tjelesnu temperaturu, a za radnici koji rade u zatvorenim prostorima i dolaze u kontakt sa gostima nose maske na licu te posao obavljaju na propisanoj fizičkoj distanci. Lokalne transmisije u hotelima Plave Lagune nema!”

Evo što su objavili iz Hrvatskog judo saveza, koji je zbog organizacije ovih natjecanja dobio pohvale. Prenosimo njihovo priopćenje.

Plava laguna u Poreču je ocijenjen kao turistički kompleks koji može ponuditi vrhunske uvjete te mogućnost «balona», kako bi judaši iz 40 država mogli nastaviti sportski razvoj i ne izgubiti jednu godinu u juniorskoj konkurenciji. Uz rast broja zaraženih u cijeloj Europi, zdravstveni tim na čelu sa doc. dr. sc. Ivanom Bohačekom i pomoćnicom direktora natjecanja Anom Krauthacker, imao je izazov postavljanja sustava koji ima nekoliko slojeva «obrane». Kao glavni uvjet svima koji su došli u Poreč postavljen je negativan PCR test u periodu od tri dana prije puta.

Nakon dolaska u Poreč odmah su morali ići na lokalno testiranje, a tek nakon negativnog nalaza su mogli dobiti akreditacije. Samo s akreditacijama se moglo ući u hotele, trening dvoranu i dvoranu Intersport, gdje se održavalo prvenstvo. Za one koji su došli iz udaljenih država organiziran je direktan ulazak u sobe nakon testa, ali nisu smjeli izlaziti iz soba do dobivanja negativnih nalaza te su im obroci dostavljani ispred soba.

Pozitivni na koronavirus smješteni su u zasebni objekt, jedan kilometar udaljen od svih ostalih, gdje su bili u izolaciji, uz dostavu hrane i liječničku službu, koju nitko od njih nije trebao jer u svim danima EP-a za juniore nisu imali simptome. Ponovljeni test je kod svih imao pozitivni nalaz tako da su prema propisima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u izolaciji 10 dana.

– Ponosni smo da imamo ispod 1 posto pozitivnih na ulazu u proces, a pogotovo jer su retestiranja, svih onih koji su ostali i na Europskom prvenstvu za mlađe seniore (9.-10.11.), pokazala da nema pozitivnih te da nema lokalne transmisije – istaknula je Krauthacker te se zahvalila cijelom COVID-19 timu od 50 ljudi, koji vodi cijeli proces, te dodaje:

– Dok smo iznimno zadovoljni dosadašnjim poslom, svjesni smo kako se opuštanjem ili neodgovornošću bilo koga u cijelom našem «balonu» situacija može zakomplicirati.

Zato su postavljena i dodatna pravila, od kojih je najvažnije kako nema izlazaka iz turističkog kompleksa Plave lagune.

Kako se pet akreditiranih sudionika prvenstva nije pridržavalo toga, na pokušaju izlaska iz kompleksa, odmah su im oduzete akreditacije te su diskvalificirani.

Sve epidemiološke mjere na snazi, držanje distance, nošenje maski za lice, dezinficiranje ruku, kao i redovno dezinficiranje svih prostorija te natjecateljskog tatamija, samo su dodatna sredstva predostrožnosti i sigurnosti za sve prisutne, kao i cijelu zajednicu u Poreču i Istri.

Pohvale za postavljene procesu i cijelu organizaciju stižu od svih prisutnih reprezentacija, a predsjednik Europske judo unije, Sergej Solovejčik je posebno u osobnoj zahvali istaknuo zdravstveni tim kao primjer kako treba raditi.

Upravo ovakvi događaji daju stvarne argumente Europljanima da percipiraju Hrvatsku kao sigurnu destinaciju za ugodan odmor.

Nakon Europskog juniorskog prvenstva, u ponedjeljak 9. i utorak 10. studenog, u Intersport dvorani najbolji mlađi seniori Europe se bore za titule europskih prvaka. Dok se proces nastavlja i za to veliko natjecanje, Poreč se s pravom pokazuje kao primjer najbolje europske prakse za nastavak sporta i održavanja sportskih natjecanja uz zaštitu svih prisutnih te lokalne zajednice.

ZBOG BLACK FRIDAYA: Policija savjetuje kako nadmudriti kriminalce koji zloupotrebljavaju online kupovinu

Uskoro jedinstveno osiguranje za štete od divljači koje će uključiti i poljoprivredne usjeve