in

ZBOG DIMA OD POŽARA: Važna obavijest za žitelje Bujštine i Poreštine

Screenshot - Policija Slovenija Twitter

Crveni križ Bujštine izdao je obavijest za građane Bujštine, budući da je od sinoć gotovo čitavo to područje prekriveno dimom koji je uzrokovao požar u Sloveniji i Italiji.

-Molimo naše sugrađane posebno one koji imaju problema sa disanjem, asmatičare, kronične bolesnike i starije sugrađane da se ne izlažu nepotrebno i pokušaju strpjeti i ne izlaziti ako to zaista nije nužno. Zrak je poprilično zagađen te uz ove temperature mogao bi uzrokovati respiratorne smetnje, poručuju iz Crvenog križa.

Javna vatrogasna postrojba Poreč objavila je danas, 21. srpnja, informaciju za građane zbog dima koji je prekrio to područje: POŽARI u Sloveniji i Italiji uzrok su velikoj količini dima koji se proširio i do POREŠTINE. Molimo naše sugrađane, posebno starije i bolesne da se strpe i ne izlaze ako nije nužno. Pozivamo građane na dodatan oprez te da svojim odgovornim ponašanjem doprinesu sigurnosti. I još jednom podsjećamo građane na zabranu spaljivanja, korištenje roštilja u prirodi te bacanje opušaka kao i bilo kakvo drugo neodgovorno ponašanje koje može biti uzročnikom požara!”

Kako javljaju slovenski mediji, više od 1.000 vatrogasaca na terenu je i bore se protiv ogromnih požara na granici Italije i Slovenije. Požar se s talijanske strane proširio u Sloveniju unatoč pokušajima gašenja iz zraka u kojima sudjeluju tri slovenska i dva talijanska helikoptera.

Bilo je ugroženo više naselja na području Krasa gdje se provela evakuacija stanovništva, objavio je popodne regionalni stožer civilne zaštite pokrajine Primorska. Mještani su se u međuvremenu vratili kućama. Najteža je situacija bila u Općini Doberdob koja leži tik uz slovensko-talijansku granicu, javljaju mediji.

“Ovo je najveći požar u povijesti Slovenije”

Srečko Šestan iz stožera civilne zaštite rekao je da je požar pod kontrolom, no da se još ne zna kad će biti u potpunosti ugašen s obzirom na izvanredne uvjete, prenose Slovenske novice

“Moglo bi potrajati još jedan dan, moglo bi potrajati pet, nitko ne zna. To je vrlo veliko područje, po površini to je najveći požar u povijesti Slovenije (oko 1000 hektara)”, rekao je.

U pomoć talijanskim kolegama otišli su jučer popodne i istarski vatrogasci i to pripadnici postrojbi iz Umaga, Pazina, Poreča i Pule s ukupno 9 vatrogasaca, 4 autocisterne i jednim zapovjednim vozilom, a koje predvodi zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pazin Serđo Šilić.

Foto TZ Funtana ribarska fešta

U Funtani u petak Ribarska fešta uz Bambus, Tu i tamo i Funbox

Foto POU Buje

U Momjanu u petak ne propustite: Nastupa FILIP PAVIĆ Quartet