in

Zdravi porečki zajutrak u Osnovnoj školi Finida

Školski sat zdrave prehrane po nazivom „Zdravi porečki zajutrak“naziv je manifestacije koja se danas, 19.12.2018. održala u Osnovnoj školi Finida, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo i uz suradnju Grada Poreča, u sklopu programa Zavoda kojim se nastoji ukazati na važnost pravilne prehrane školske djece i važnost uzimanja zajutraka.

S obzirom da je Osnovna škola Finida nedavno počela s radom, nastavit će dosadašnju dobru praksu u osnovnoškolskim ustanovama Grada Poreča, a to je provođenje programa promocije pravilne prehrane, u skladu s mogućnostima školske kuhinje, te težiti k tome kako unaprijediti postojeću prehranu.

-Zavod za javno zdravstvo Istarske županije već dugi niz godina provodi program unapređenja prehrane u našim vrtićima i školama. To su programi koji prepoznati kao programi dobre prakse i u cijeloj Hrvatskoj. Posebno smo zadovoljni i ponosni jer u Istri sve naše škole imaju organiziranu prehranu, što nije slučaj u cijeloj Hrvatskoj, a mi bi htjeli da ta prehrana bude još bolja i kvalitetnija i u skladu s mediteranskom tradicionalnom prehranom. , što se ne odnosi samo na zdravu prehranu, već i na čuvanje naše tradicije i domaćih proizvoda. U novoj osnovnoj školi Finida u suradnji s Gradom počeli smo provedbu programa, te smo prošli mjesec imali radionice i predavanja sa učenicima sedmih i osmih razreda. Prije toga smo izradili jelovnik sa savjetima i preporukama te kreirali letak o pravilnoj prehrani s posebnim naglaskom na uzimanje zajutraka. Dobro poznata je stvar da ni djeca ni odrasli ne uzimaju prvi jutarnji obrok – zajutrak, a on je početak svake priče o pravilnoj prehrani, kazala je Olga Dabović Rac, voditeljica Odjela za zdravlje i rano otkrivanje bolesti u Zavodu, te koordinatorica zdrave prehrane. Dodala je kako su posebno sretni što su danas uspjeli organizirati ovu manifestaciju, te istaknula potporu regionalne i lokalne samouprave, te suradnju sa školama, vrtićima, roditeljima i djecom, jer je u provedbi ovakvih programa važna upravo podrška zajednice.

Nakon predavanja dr. Dabović Rac, djeca , učitelji i roditelji imali su prilike iskušati zaista bogat švedski stol na kojem su bile razne zdrave delicije koje su pripremile vrijedne kuharice škole, slijedeći preporuke Zavoda. Ponudile su sve ono što može biti zdravi zajutrak – kombinaciju mlijeka i raznih mliječnih proizvoda, jaja kuhana i punjena, namaze od sira, sezonskog povrća i začina, ražnjiće sa sirom i svježim povrćem, savijače sa sirom i povrćem, kolače sa suhim voćem i mrkvom, slane varijante peciva, žitne pahuljice, zdrave sendviče sa sirom i šunkom, salate, uz klasične namaze na kruh – maslac, marmeladu ili med.

-U projekt smo uključili sedme i osme razrede jer smo zaključili da nam je to najrizičnija populacija učenika što se tiče školske kuhinje. Iz iskustva znam da najveći broj djece koja se ne žele hraniti u školskoj kuhinji su učenici sedmih i osmih razreda. U prvom razredu to krene u velikom broju, ali u pubertetu počnu biti sve izbirljiviji u pogledu hrane koju žele konzumirati. Današnjim danom smo imali priliku kušati sve što su naše kuharice napravile u suradnji sa Zavodom i jako smo zadovoljni kako je prezentacija prošla i kako su je učenici prihvatili, zaključila je Suzana Poropat Božac, v.d.ravnateljice OŠ Finida.

Vižinada: Za opremanje “Marastona“ 400 tisuća kuna iz Fonda za razvoj turizma

Ovo je službeno: Barilla u Hrvatskoj prodaje lošiju tjesteninu nego u Italiji