in

25. PARENZANA u Vižinadi – Najbolji Matea Močibob i Marko Mahne, najupornija Nastasja Jurković

Foto Tanja Kocijančić

NA PUTU ZDRAVLJA I PRIJATELJSTVA 600 SUDIONIKA – PARENZANA OBILJEŽILA JUBILARNU 25. GODIŠNJICU VELIKOM TORTOM

Najupornija Nastasja Jurković s ocem Ivicom odradila cijeli maraton - Foto Tanja Kocijančić
Najupornija Nastasja Jurković s ocem Ivicom odradila cijeli maraton – Foto Tanja Kocijančić

Izostanak „Parenzane“ u posljednje dvije godine zbog pandemije koronavirusa te prvotno otkazivanje zbog lošeg vremena, uzrokovano višom silom, odrazilo se na brojnost ovogodišnjeg sudjelovanja.

Nekada je Parenzanu vozilo i na pješačkoj ruti sudjelovalo preko 1.300 sudionika, ali jučer se prijavilo tek nešto više od 600 biciklista i pješaka. Prvi puta u povijesti natjecanja, broj pješaka nadmašio je broj biciklista.

Foto Slavko Ledić
Foto Slavko Ledić

Dvadeset petu Parenzanu, poznatu i kao „Put zdravlja i prijateljstva“ otvorila su djeca iz područnog vrtića, koji su odvozili svoju rutu što je oduševilo roditelje malih natjecatelja, a pobudilo mnogo emocija i među mnogobrojnim posjetiteljima.

Doajen Parenzane Zvonko Blažević zatim je, kao i mnogo puta do sada, uz zvuk stare lokomotive dao znak da natjecatelji mogu krenuti na vožnju dugu 46 kilometara. Trasa ih je vodila iz Vižinade kroz Karojbu, Motovun, Istarske Toplice, Livade i Ponte Porton pa natrag u Vižinadu gdje ih je čekao obilan objed i Malvazija Bend uz koji su mnogi od njih i zaplesali. Svi prijavljeni natjecatelji dobili su prigodnu majicu, medalju, vodu, voćku i slatkiš kojim su se tijekom vožnje mogli dodatno okrijepiti. Naime, za sve je u Livadama osiguran kratkotrajan odmor uz obilnu okrjepu. Ovogodišnja Parenzana, osim prekrasnog vremena, omogućila je svima da uživaju u predivnim vizurama istarskog krajolika, zelenim maslinicima, dozrelim vinogradima, poljima lavande, dolini Mirne, živopisnim gradićima.

Foto Slavko Ledić
Foto Slavko Ledić

Isto su doživjeli i pješaci koji su „odradili“ rutu od desetak kilometara. Na kraju je potrebno spomenuti najuspješnije natjecatelje iako su rezultati za sve sudionike, kako su sami istaknuli, bili u drugom planu.

U ženskoj konkurenciji najuspješnija je bila domaća sudionica maratona Matea Močibob, dok se na drugo mjesto plasirala Matejka Mohorič iz Vrhnike u Sloveniji, a na treće Fabiana Piuka iz Grožnjana.

U muškoj konkurenciji prvi je bio Marko Mahne iz Kaštelira, na drugo mjesto se plasirao Diego Žužić iz Poreča, a na treće Danko Mištrafovič iz Vrhnike u Sloveniji.

Proglašena je i najupornija natjecateljica – osmogodišnja Nastasja Jurković iz Poreča – koja je, iako još uvijek dijete, odvozila cijelu stazu maratona od 46 km. Čestitke i sedmogodišnjem Lukasu Horvatu iz Biciklističkog kluba Poreč koji je također odvozio cijelu Parenzanu.

Foto Slavko Ledić
Foto Slavko Ledić

Proglašavajući „pobjednike“, načelnik Vižinade Marko Ferenac istaknuo je zadovoljstvo proteklim maratonom, zahvalio se svim natjecateljima na sudjelovanju i mnogobrojnim volonterima bez kojih ne bi bilo moguće organizirati jednu ovakvu manifestaciju. Pozvao je sve da i sljedeće godine budu dio ovoga događanja – 26. Parenzane.

Za kraj svi su se nazočni zasladili tortom koja je za ovu prigodu posebno dizajnirana.

Slavko Ledić

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić
Foto Slavko Ledić
Foto Slavko Ledić

Više fotografija pogledajte u našoj fotogaleriji na Facebooku na linku https://www.facebook.com/photo/?fbid=759554718420583&set=pcb.759556035087118

Ilustracija - Foto MUP bicikl policija

Pronađen kradljivac skupog bicikla

TAR: Tečaj slikanja uz Svjetski dan turizma u Atelieru Vidović