in

Ako i cijepljeni prenose virus zašto se ne moraju testirati? Odgovorio je Capak

Foto Vlada RH

jučer je na presici Nacionalnog stožera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavu Capaku postavljeno zanimljivo pitanje.

Jednu je novinarku, naime, zanimalo zašto se, kad se već u zdravstvu i socijali uvodi obavezna testiranja za one koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli covid, cijepljeni ne moraju testirati ako se zna da i cijepljene osobe mogu prenositi zarazu.

“Nisam rekao da ne znamo koliko je novozaraženih cijepljeno nego je ranije pitanje bilo koliko je od ukupno cijepljenih osoba oboljelo. Taj podatak trenutno nemam iako smo ga u nekoliko navrata javno objavljivali, ali za sadašnji trenutak taj podatak nemam. Mi smo imali 8546 slučajeva u zadnjih tjedan dana, od kojh 78, dakle gotovo 80% nije bilo cijepljeno”, rekao je Capak.

“Ono što je sasvim sigurno, mi to znamo iz literature, iz znanstvenih radova, da i osobe koje su cijepljene i koje su preboljele također mogu kratkotrajno na svojoj sluznici nositi virus i prenijeti ga na nekoga drugoga, ali to je sigurno u puno manjoj mjeri nego što je to za osobe koje su osjetljive i koje onda, zato što su osjetljive, mogu oboljeti pa i zbog svojih simptoma, dok su bolesne ili dok su asimptomatske, mogu širiti virus na druge ljude, dakle ovo je u puno manjoj mjeri. Koliko je meni poznato, nitko u svijetu nije uveo da se osobe koje se cijepljene moraju testirati, osim ako ne rade s imunokompromitiranim pacijentima. U tom slučaju, ako se za njih dokaže da su bili u bliskom kontaktu s bolesnom osobom, u tom slučaju se trebaju testirati što imate jasno napisano i u našim uputama. Mi uvijek kažemo da bez obzira na to što su osobe cijepljene ili što su preboljele, i dalje se trebaju držati ovih klasičnih epidemioloških mjera jer i za njih vrijede te mjere i pomoći njih apsolutno smanjujemo mogućnost širenja infekcije na druge”, rekao je Capak.

Izvor Index.hr

cijepljenje cjepivo korona

Raspored cijepljenja po istarskim gradovima od 3. studenog

Evo u koju državu više ne možemo samo s osobnom