in

Capak: Razmotrit će se cijepljenje mlađih žena cjepivom AstraZenece

Screenshot

Vezano uz nuspojave kod mlađih žena, EMA naglašava da je i za žene od 20 do 55 godina također veća dobrobit cijepljenja od rizika.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u četvrtak je izjavo da će možda biti potreban oprez u cijepljenju mlađih žena AstraZenecinim cjepivom nakon što  je Europska agencija za lijekove uočila određene nuspojave cjepiva u toj populaciji, piše Poslovni.hr.

“EMA je zaključila da AstraZenecino cjepivo nije povezano s tromboembolijom, no nisu potpuno isključili njegovu povezanost s pojavom koagulacije u svim krvnim žilama u tijelu i tromba u venskim sinusima mozga jer se pokazalo da je rizik nešto malo veći od očekivanoga, i to posebno za žene mlađe od 55 godina”, izjavio je Capak u Dnevniku Nove TV.

Komentirajući zaključke Europske agencije za lijekove o sigurnosti cjepiva britansko-švedske tvrtke, Capak je istaknuo da je EMA bila vrlo precizna u zaključku da se radi o sigurnom cjepivu te da su dobrobiti cijepljenja puno veće od rizika koje cjepivo donosi.

Vezano uz nuspojave kod mlađih žena, EMA naglašava da je i za žene od 20 do 55 godina također veća dobrobit cijepljenja od rizika, rekao je Capak te dodao da se sada ipak razmatra hoće li se dijelom mijenjati politika njihova cijepljenja.

“Sada će biti na zemljama članicama da vide koje bi eventualno bile promjene u politici cijepljena, a o tome će sutra raspravljati drugi odbor koji se bavi  opisom lijeka. Više ćemo o tome znati sutra, nakon njihova sastanka i zaključka”, pojasnio je.

I u Hrvatskoj se sada razmatra tu situaciju, a Capak najavljuje veliki oprez po tom pitanju.

“Ako bude čvršći zaključak o tome da postoji povezanost koagulacije i pojave tromba s cjepivom, razmotrit ćemo mogućnost da damo preporuku koja će ograničiti ili dati određene preporuke za žene mlađe dobi. U ovom trenutku ne možemo donijeti takvu odluku jer još uvijek i EMA i mi razmatramo tu mogućnost”, rekao je.

Cijeli članak pročitajte ovdje

MO ANKE BUTORAC: Nakon plaže, igrališta i kanalizacije u planu nastavak uređenja rive i dva parkirališta

Proračun Županije od 1,6 mlrd kuna jamči financijsku stabilnost – Pogledajte novu brošuru