in

Dr. Sakoman s porečkim osmašima u Mjesecu borbe protiv ovisnosti

Dr. Sakoman u TOŠ B. Parentin Poreč

Dr. Slavko  Sakoman je nakon dvije godine pauze zbog pandemije boravio, sada već tradicionalno,  u Poreču u Mjesecu borbe protiv ovisnosti (MBO) od 30.11. do 2.12.2022. Držao je interaktivne tribine sa svim porečkim osmašima iz tri porečke osnovne škole , OŠ Poreč, OŠ Finida i OŠ B. Parentin.  Sve je mlade redom oduševio, a jednako tako i nastavnike i stručne službe škola.

Dr. Sakoman u OŠ Poreč
Dr. Sakoman u OŠ Poreč

Dr. Sakoman uvijek živopisan i životan, sa bezbroj primjera iz prakse, s puno topline i razumijevanja za rizike i  teškoće  odrastanja mladih kao iskusan liječnik, psihijatar ali prije svega čovjek, predano im se približio i posvetio. U svim je školama razvio jednako živu raspravu, puno otvorene interakcije mladih i vrlo intimnih pitanja. S malo modificiranom koncepcijom predavanja koju je sam razradio toliko je pridobio mlade Poreča da su nakon dugačke i živopisne rasprave u jednoj od škola učenici izašli s njim da ga otprate i postave još neka osobna pitanja dok su ga u OŠ Poreč doslovno tražili autograme. Čini se kako je dr. Sakoman nakon pauze, u kojoj je i sam bio manje izložen,  nadmašio sam sebe što su mladi nakon perioda izolacije jednako tako prepoznali. Mladima Poreča poslao je jednoznačnu poruku kako da odrastaju odgovorni, neovisni i slobodni i čine za sebe zdrave životne izbore. 

Dr. Sakoman u OŠ Finida Poreč
Dr. Sakoman u TOŠ B. Parentin Poreč

Jednostavan i pristupačan,  vječiti zaljubljenik u mlade tri je dana neumorno obilazio škole i grupe mladih Poreča. Jos jednom je pokazao koliko djeca žele  i trebaju stabilne odrasle, iskrene i stručne odrasle te direktni kontakt i razgovor o raznim temama važnim za stabilno i zdravo odrastanje.

Dr. Sakoman u OŠ Finida Poreč
Dr. Sakoman u OŠ Finida Poreč

Dosljedna podrška odraslih mladima je nenadoknadiva na putu odrastanja. Tako mladima važne informacije , a još manje odgoj za odgovorno ponašanje i odrastanje ne mogu zamijeniti vijesti na internetu , a još manje društvene mreže.  Živa riječ, topao i podržavajući kontakt te odgoj za zdrave izbore najvažniji je put usmjeravanja  mladih u direktnom kontaktu svih važnih odraslih   i mladih tijekom njihova  odrastanja.

Zdravi grad Poreč

Foto Općina Marčana

MARČANA: Školarci iz Loborike u gostima kod načelnika – Imali su puno pitanja

Foto Policijska uprava istarska

Policijski Sveti Nikola posjetio Centar Liče Faraguna