in

EMERGENCY EUROREGION: Zahvaljujući suradnji s Izolom spašena dva života

Zahvaljujući europskom projektu Emergency EuroRegion, kojim je uspostavljena formalna suradnja između Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije i Opće bolnice Izola u Sloveniji, ovog su tjedna spašeni životi dva pacijenta. Naime, dva su pacijenta, od kojih jedan građanin Istarske županije, a drugi turist, s infarktom dovezeni u ispostavu Hitne službe u Umag, nakon čega su prevezeni u bolnicu u Izolu. Budući da je KBC Rijeka za sjeverozapadni dio Istre udaljen 130 kilometara, a OB Pula 90 kilometara, suradnja s bolnicom u Izoli je od presudne važnosti.

– Ova dva konkretna slučaja potvrđuju nužnost suradnje hitnih medicinskih službi na prekograničnom području kad se radi o životno ugroženim pacijentima. Pri njegovom okončanju, on se treba nastaviti i vjerujem kako će Hrvatska i Slovenska vlada naći zajedničko rješenje jer ljudski život nema cijenu, komentirao je zamjenik istarskog župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin.

Između OB Izola i Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije nije postojao sporazum o tome koje životno ugrožene pacijente s aspekta hitnih zdravstvenih stanja i/ili vremena transporta treba dovesti u OB Izola. Upravo je zato Istarska županija putem Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije pronašla rješenje i, u suradnji s partnerima iz Izole, pokrenula projekt Emergency EuroRegion, koji je uspješno kandidiran na Europske fondove.

Glavni je cilj projekta je, stoga, uspostava trajne mreže ključnih zdravstvenih institucija s područja hitne medicinske službe (HMS) na PG (prekograničnom području) području koja će osigurati razvoj i dugoročnu provedbu inovativnog zajedničkog modela osiguranja optimalne hitne medicinske službe za životno ugrožene pacijente na pograničnom području. U okviru projekta, jedan od glavnih ciljeva usmjeren je većoj dostupnosti zdravstvenih usluga. Realizacijom cilja, smanjit će se razlika u dostupnosti optimalne hitne medicinske službe između ruralnih područja i urbanih središta.

Projekt „Emergeny EuroRegion SLO-HR413“ financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru cilja Europske teritorijalne suradnje tijekom programskog razdoblja 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 938.486,76 eura, dok je iz Europskog fonda za regionalni razvoj projektu dodijeljeno 85% bespovratnih sredstva u iznosu od 797.713,73 eura.

Razdoblje provedbe projekta iznosi 24 mjeseca, odnosno od 1. rujna 2018. godine do 31. kolovoza 2020. godine.

KAKO ODVAJATI OTPAD – Idući tjedan sastanak za ugostitelje starogradske jezgre Poreča

prometna-policija12 ilustracija policija

Od 1. kolovoza na snazi puno stroži Zakon o sigurnosti prometa na cestama: kazne 20.000 kuna, oduzimanje vozila, evo što još predviđa