in

Hrvatske bolnice dobile 169 novih respiratora

Ilustracija

COVID-odjeli 29 hrvatskih bolnica dobili su 169 respiratora nove generacije ukupne vrijednosti preko 38 milijuna kuna, a namijenjeni su ventilaciji pacijenata svih uzrasta, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo je preko zajedničke javne nabave Europske komisije osiguralo 169 respiratora tvrtke GE Medical Systems Information Technologies GmbH, jednog od svjetski najpoznatijih proizvođača medicinske opreme GE HealthCare.

Namijenjeni su za ventilaciju pacijenata svih uzrasta, od novorođenčadi do odraslih, a mogu ventilirati pacijente invazivno i neinvazivno, putem maske, što je hvalevrijedna pomoć u zbrinjavanju pacijenata zaraženih koronavirusom, navodi se u priopćenju.

Beroš: Respiratori nisu mogli doći u bolje vrijeme

Riječ je o respiratorima nove generacije s alatima za pružanje potpore donošenju kliničkih odluka o određivanju parametara ventilacije, piše Index.

Na taj način uređaji pomažu liječnicima da prilagode modus i parametre ventilacije u potpunosti kliničkoj slici pacijenta, te mehaničku ventilaciju maksimalno moguće skrate. Isto tako, po prvi put uz upotrebu ovih uređaja, moguće je mjeriti kalorijsku potrošnju pacijenata, što osigurava kvalitetniju nutricionističku potporu pacijentima te njihov brži oporavak.

Ministar Vili Beroš istaknuo je da respiratori nisu mogli doći u bolje vrijeme s obzirom na to da posljednjih tjedana bilježimo porast novozaraženih, hospitaliziranih i oboljelih na respiratorima, pogotovo u mlađoj populaciji koja ne pati od kroničnih bolesti. Uvjeren je da će ova nabava respiratora znatno smanjiti smrtnost pacijenata te pružiti kvalitetnu podršku zdravstvenim djelatnicima na prvoj crti borbe protiv koronavirusa, navodi Index. 

Bez struje 23. ožujka Žbandaj

Zbog vjetra u prekidu trajektne i katamaranske linije