in

Jedinstveni porečki projekt RASPLESANI RAZREDI – 300 mladih plesalo za zdravlje

Porečki osnovci/Ilustracija

Deseta generacija porečkih osnovnoškolaca, njih gotovo 300, plesalo je danas, 24. svibnja, na porečkom Trgu slobode u čast nacionalnog Dana zdravih gradova. Radi se o autorskom projektu Zdravog grada Poreč u suradnji s osnovnim školama, u kojem su nastupili učenici sedmih i osmih razreda i demonstrirali kako su savladali vještine klasičnih i latino američkih plesova.

A došli su ih gledati brojni građani, roditelji i mnogi drugi, među kojima predstavnici gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem, cijela ekipa Zdravog grada s ravnateljicom Natašom Basanić Čuš koja ih je na početku pozdravila, kao i ravnateljice triju porečkih osnovnih škola.

Nakon plesne prezentacije svi porečki učenici 5.,6., 7. i 8. razreda nastavili su obilježavanje Dana Zdravih gradova sportskim danom odnosno hodanjem i tjelovježbom na otvorenom pod motom „živjeti zdravo“ na hodačkoj trasi od Trga slobode do sportskih terena u Plavoj laguni i natrag.

Ovaj jedinstven projekt omogućava čitavim generacijama porečke djece da u svojim školama uz svoje razrednike, osim standardno propisanog gradiva, već desetu godinu za redom usvajaju plesne vještine kao zdrav životni izbor, način za osnaživanje socijalnih kontakata, prevladavanje socijalnih razvojnih i drugih strahova i barijera.  Mladima je ples prihvatljiv način zabave, poticanja komunikacije, diskretan put za jačanje samopouzdanja, a  daje mogućnost za zabavu kroz pokret i tjelesnu koordinaciju u doba sjedilačkog načina života. Projekt ima preventivni karakter, a nosi naziv Osnaživanje djece kroz ples – Rasplesani razredi.

Nastao je kao autorski zaštitni preventivni projekt usmjeren djeci završnih razreda osnovne škole u suradnji stručne službe OŠ Poreč i stručnog tima psihologa i liječnika Zdravog grada Poreč te ga timovi porečkih škola i Zdravog grada svih godina realiziraju i prate. Realizaciju ovog stručnog projekta, svih 10 godina, omogućava i financijski podupire za djecu Poreča Grad Poreč-Parenzo kao nad standard zaštite djece i mladih u našem gradu, kroz program lokalnog projekta Zdravi grad.

Posljednjih godina projekt u manjem dijelu sufinancira i  IŽ u okviru IŽ Plana za zdravlje podržavajući njegov razvoj kao preventivnog model programa za Istru u okviru IŽ prioriteta  – zaštita mentalnog zdravlja, djece, mladih i obitelji.

Festival kvarnerskog škampa na rabačkoj rivi 25. svibnja

NATAŠA RAVNIĆ i MARIJANA LIOVIĆ u polufinalu Svjetskog kuglačkog prvenstva!