in

KORONAVIRUS STIGAO I U ISTRU: Covid-19 potvrđen kod muškarca koji je radio u firmi u Italiji

Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, hospitalizirana u Općoj bolnici Pula, javili su u poslijepodnevnim satima iz Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Do sada je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 13 oboljelih osoba, priopćili su iz Nacionalnog stožera.

Riječ je o hrvatskom državljaninu koji radi u Italiji, a na njegovom radnom mjestu je identificirano više oboljelih osoba, zaključuje se u kratkom priopćenju.

Neslužbeno doznajemo da se radi o mlađem muškarcu iz Labina.

Za 19.30 sati sazvana je izvanredna konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Istarske županije na kojoj bi trebalo biti izneseno više informacija o najnovijem slučaju zaraze u Hrvatskoj i prvom slučaju u Istri.

Nacionalni stožer civilne zaštite u ponedjeljak je na redovitoj poslijepodnevnoj konferenciji za medije objavio da će svi strani državljani koji u Hrvatsku dolaze iz žarišta epidemije koronavirusom koja su najgore pogođena zarazom morati u obveznoj karanteni provesti minimalnih 14 dana.

Ministar Davor Božinović rekao je i da će svi drugi koji u Hrvatsku dolaze iz zarazom pogođenih zemalja, pa tako i Hrvati, ali ne iz najgorih kriznih žarišta, u samoizolaciji morati provesti 14 dana.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da će strani državljani koji dolaze u Hrvatsku iz pogođenih područja, koji odbiju karantenu biti vraćeni u svoju zemlju. ”Mi i dalje imamo građane iz Italije koji dolaze kod nas. Zato smo uveli strože mjere kontrole. Dosad su bili dužni javiti se epidemiologu, ali sada će ići u karantenu i oni će s time biti upoznati. Ukoliko to odbiju, vratit će ih se u njihovu državu”, poručio je Capak. “Za domaće građane postoji mjera samoizolacije, a oni koji na dnevnoj bazi putuju, poput vozača kamiona, moraju ostati u mjerama samoizolacije kada su u Hrvatskoj, a u Italiji moraju koristiti osobna zaštitna sredstva.”

“Preporučujemo svima da zbog pogoršane situacije u svijetu razmotre odgodu putovanja u inozemstvo pogotovo u one zemlje koje su zahvaćene koronavirusom”, rekao je Božinović.

Ministar je dodao da se preporučuje se do daljnjega odgode svi javni skupovi na kojima bi trebalo sudjelovati više od tisuću ljudi.

Capak je potom komentirao uvođenje mjere o zabrani skupova na kojima će sudjelovati više od tisuću ljudi. “Više zemalja europe uvelo je ovu mjeru. Mi smo razmatrali je li potrebno takvu mjeru uvoditi jer imamo povoljnu situaciju. Smatramo da je sad pravi trenutak da je uvedemo kako se bolest ne bi širila. Na velikim skupovima nemoguće je kontrolirati je li netko asimptomatski klicionoša, a ako nam se na velikom skupu dogodi širenje, trebat će nam znatni kapaciteti da takve potencijalne pacijente obradimo”, rekao je Capak.

Dodano je da se za manje skupove moraju osigurati potrebni higijenski uvijeti. Iz stožera su rekli da organizatori skupova koji će se eventualno održati svim sudionicima trebaju dati jasnu uputu da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavanje bližeg socijalnog kontakta. Božinović je poručio kako ljudi koji imaju respiratorne bolesti i povišenu temperaturu ne trebaju dolaziti na takve manifestacije, a prije početka manifestacije organizator će morati dobiti suglasnost od županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog zavoda za javno zdravstvo.

Rečeno je i da sportska natjecanja ulaze u ovu mjeru, ali i da za hrvatske sportaše u domovini i svijetu vrijede sve upute koje vrijede za druge građane.

Ministar Božinović je dodao da će se mjere početi provoditi u najkraćem mogućem roku.

upravna zgrada usluga odvodnja poreč

POREČ: Usluga objavila natječaj za tri atraktivna radna mjesta “za stalno”

NK VRSAR: Seniori slavili protiv Velog Vrha, dječaci i juniori izgubili