in

Mobilni mamograf po Istri: Nakon Umaga dolazi u Vrsar, Poreč i Rovinj. Termina ima, evo što sve žene trebaju znati

Foto Istarska županija

Istarska županija kupila je krajem prošle godine novi mobilni mamograf koji je od početka godine na terenu po Istri. Početkom godine bio je u Novigradu, sada je u Umagu do 22. ožujka, a zatim se seli u Vrsar gdje ostaje od 25. do 29. ožujka. Svi su termini ondje popunjeni, a prednost imaju žene koje su dobile poziv od HZZO-a, rekla nam je dr.med.spec.radiologije Lorena Brnjac iz Labina, koordinatorica mobilnog mamografa za Istarsku županiju.

Istaknula je da žene koje su dobile poziv za Vrsar dobro pročitaju adresu koja im je navedena u pozivu.

Foto Istarska županija
Foto Istarska županija

Dobra je vijest da u Poreču ima slobodnih termina. Mamograf će biti pored Doma zdravlja od 2. travnja do 17. svibnja.  Žene mogu uputnicu dobiti od svog obiteljskog liječnika ili ginekologa. Predviđeno je 40 pregleda po smjeni, odnosno imat će po pet slobodnih termina, a ostalo je rezervirano za žene s pozivom HZZO-a koje imaju prednost.

Ponedjeljkom i petkom radit će samo jedna smjena ujutro, a od utorka do četvrtka dvije smjene.

Nakon Poreča mamograf seli u Rovinj, gdje ostaje od 20. svibnja pa do negdje sredinom lipnja. I u Rovinju će biti slobodnih termina za koje se žene mogu saa upisati. Nakon Rovinja mamograf će ići u Buzet.

Mobilni mamograf kupljen je s namjerom smanjenja liste čekanja i time će biti dostupniji većem broju žena. Naime, mamograf trenutno imaju u pulskoj bolnici, te u ispostavama Doma zdravlja u Labinu i Pazinu.

Spomenimo da je nakon Novigrada mobilni mamograf trebao biti u Bujama od 29. siječnja do 9. veljače, ali nažalost zbog kvara vozila tamošnje žene nisu mogle n pregled. Dio je preusmjeren u Pazin, a kako kaže dr. Brnjac, ostale će čekati da dođe u Buje. Nije mogla reći kada će to biti, a očekuje se da neće prije rujna.

Dodala je da tri radiologa IDZ-a očitavaju mamograf. Šo se Umaga tiče, poziv Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da se jave na preventivni pregled za rano otkrivanje raka dojke tamo je dobilo otprilike 900 žena.U Novigradu nažalost poziv HZZO-a iskoristilo je 39 posto pozvanih žena. dok je u prvom tjednu u Umagu iskorištenost oko 50 posto, odnosno po jednoj smjeni pregleda dvadesetak žena.

Ilustracija - Foto Policijska uprava sisačko-moslavačke

Noćni “fajt” u Istri: 21-godišnjak u lokalu više puta udario maloljetnika po glavi

Foto Grad Pore - Zavičajni muzej Poreštine 2023

Danas, 27.2., u Poreču otvaranje izložbe “Crte lica” – Imate priliku vidjeti predmete koje javnost nikad nije vidjela!