in

Nordijsko hodanje i vježbe na otvorenom: POREČANI biraju ZDRAV ŽIVOT

U posljednjem tjednu listopada organizirano je za građane Poreča nordijsko hodanje kao jedna od najpopularnijih aktivnosti za osobe srednje i treće životne dobi. Ova aktivnost u Poreču privlači svakim danom sve više sudionika čime građani biraju zdrav život i najbolju tjelesnu aktivnost koja je primjerena praktički svakoj osobi u svakoj životnoj dobi. Uz aktivnost nordijskog hodanja održane su i stručno vođene vježbe na otvorenom u najvećem porečkom parku – šetnici Gradskog kupališta. Aktivnost je vodio stalni stručni suradnik Zdravog grada, porečki kineziolog, Zoran Jendrašić.

Nordijsko hodanje i vježbe na otvorenom: POREČANI biraju ZDRAV ŽIVOT

Porečko podneblje, uređene šetnice, rekviziti na otvorenom te odlični prostorni uvjeti za tjelovježbu za otvorenom uopće poticaj su stručnjacima i stanovnicima da biraju i žive  zdrave životne izbore. U suradnji Zdravog grada Poreč, porečkih kineziologa i Grada Poreča nastavlja se cjelogodišnji projekt „Volonteri u parku“ u sklopu nacionalnog projekta „Živjeti zdravo“ , a pod okriljem  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZZJZ). Ideja projekta je koristiti dobrobiti otvorenog prostora i znanje stručnjaka te poticanje kontinuiranog vježbanja na otvorenom što većeg broja ljudi.

Vježba na otvorenom ima čitav niz prednosti, dostupna je u bilo koje vrijeme, besplatna, primjerena svim dobnim skupinama, a jedna od osnovnih prednosti u zimskim mjesecima je izbjegavanje zadržavanja ljudi, posebno rizičnih skupina, u zatvorenim prostorima i izbjegavanje izloženosti raznim uzročnicima bolesti.

Cilj ove stručno organizirane aktivnosti bio je, osim tjelovježbe, naučiti sve sudionike pravilnom ponašanju prilikom bavljenja tjelesnom aktivnošću kao i pravilno praćenje tjelesnih funkcija u opterećenju. Tako je stručni voditelj svim sudionicima pokazao kako pravilno mjeriti i pratiti otkucaje srca, kako podići razinu opterećenja nordijskim hodanjem i vježbanjem, te kako kontrolirati razinu opterećenja stalnim praćenjem otkucaja srca. Program Nordijskog hodanja uz praćenje opterećenje namijenjen je svim dobnim skupinama kako radno sposobnim  i zdravim osobama tako i populaciji treće dobi, te rekonvalescentima  (KV bolesnici, dijabetičari, osobe u oporavku od teških bolesti i sl.).

Sudionici su stoga vođeni kroz aktivnosti i poduku:

-pravilnog načina mjerenja pulsa na zapešću i vratu,

-mogućnosti korištenja „pametnih narukvica“ za mjerenje i kontrolu pulsa,

-organiziranu vježbu u tri cjeline – priprema za aktivnost (zagrijavanje); vježbe sa intenzitetom – opterećenjem, nordijsko hodanje u dužini od cca 5 kilometara  te vježbe opuštanja i istezanja na kraju susreta.

Vođena aktivnost je provedena u vremenu od ukupno 2 sata za sve zainteresirane građane. Svi sudionici su na poklon dobili majicu u žuto plavim tonovima, odnosno bojama Zdravog grada s logom Zdravog grada Poreč i motom „Naš izbor je zdrav život“!

Izvor: Zdravi grad Poreč

Mjesec hrvatske knjige: SRETNE PRIČE u Domu za starije Poreč

Mjesec hrvatske knjige: SRETNE PRIČE u Domu za starije Poreč

U Poreču znanstveni skup PRELOGOVA BAŠTINA DANAS

U Poreču znanstveni skup PRELOGOVA BAŠTINA DANAS