in

NOVIGRAD: Na plažama u Karpinjanu i Dajli postavljeni automatski defibrilatori

Foto Grad Novigrad

Na dvije gradske plaže – u Karpinjanu te plaži Belveder u Dajli, Grad Novigrad postavio je automatske defibrilatore (AVD), uređaje koji se koriste u slučaju zastoja srca, prilagođene široj upotrebi.

Riječ je naime o uređaju kojim ne mora nužno rukovati stručno medicinsko osoblje, obzirom da AVD u trenutku kada se spoji na čovjeka sam analizira u kakvom je stanju unesrećeni te ne dozvoljava defibrilaciju ako ona uistinu nije potrebna, tj. ako uistinu nije došlo do zastoja srca.

Ovi uređaji vode korisnika kroz sve korake u oživljavanju, na način kao što je prikazano u ovoj ANIMACIJI.

Foto Grad Novigrad
Foto Grad Novigrad

Uređaji su smješteni u posebne ormariće (Aivia 220), koji su GSM telefonskim modulom povezani u mrežu te odmah po otvaranju automatski pozivaju hitnu pomoć. U centrali svakog županijskog Zavoda za hitnu medicinu postoji poseban telefonski uređaj s prikazom pozivatelja, na koji se spajaju samo pozivi iz ovih ormarića. To znači da korisnik ovog uređaja odnosno pozivatelj ima prioritetnu liniju prema hitnoj pomoći, koja zaobilazi pozive prema brojevima 112 i 194, obzirom da ormarić poziva direktno broj spomenutog telefona. Također, ako se radi o hitnoći za koju nije potreban automatski defibrilator, poziv je moguće uspostaviti i bez otvaranja, pritiskom na zelenu slušalicu na ormariću, saznajemo u Gradu Novigradu.

street art

Poziv umjetnicima za sudjelovanje na 23. Street artu Poreč – Prijavite se!

Foto Grad Novigrad

NOVIGRAD: Plaža u Kastaniji dobila javni WC