in

NOVIGRAD: Održana edukacija o primjeni AVD-a, uređaja koji spašava živote

Foto Grad Novigrad

Na poziv Grada Novigrada u četvrtak 13.lipnja u novigradskoj sportskoj dvorani, Crveni križ Bujštine pred dvadesetak Novigrađana demonstrirao je postupak održavanja života prilikom zastoja srca, uz primjenu AVD uređaja.

Foto Grad Novigrad
Foto Grad Novigrad

Alen Luk, pročelnik Upravnog odjela za poslove ureda gradonačelnika, opće poslove i društvene djelatnosti, zahvalio se predstavnicima novigradskih vatrogasaca, ugostitelja, udruga i sportskih klubova na dolasku, uz nadu da im ovaj hvalevrijedan tip edukacije čiji je cilj spašavati ljudske živote ipak neće zatrebati.

U gotovo sat vremena, ravnatelj Crvenog križa Bujštine, Hrvoje Kovačević, detaljno je pojasnio sve važne elemente u postupku održavanja života u slučaju zatajenja srca kada je neodgodivo potrebna prva pomoć, naglasivši kako je u tim situacijama potrebno što prije započeti s reanimacijom, nakon provjere svijesti i disanja, te poziva žurnim službama na broj 112 ili 194. Upravo se s primjenom AVD uređaja, pomagala koje kontrolira frekvenciju srca, govori i daje upute što se treba raditi, postupak reanimacije poboljšao, te je takav uređaj namijenjen za korištenje laicima, odn. osobama koje nisu medicinske struke. Glorija i Nicol iz Crvenog križa Bujštine demonstrirale su primjenu AVD uređaja, te na kraju edukacije zainteresirani Novigrađani mogli su isprobati praktične vježbe reanimacije.

Foto Grad Novigrad
Foto Grad Novigrad

Na području Grada Novigrada dostupno je više AVD uređaja, neki su prijenosni i nalaze se u Sportskoj dvorani, kod DVD-a te u Aminesovim hotelima i kampovima, a dva fiksna uočljiva vanjska uređaja od prošlog ljeta nalaze se na dvije, frekventne lokacije: jedan AVD uređaj u Karpinjanu, pored plaže na javnom WC-u, te drugi AVD uređaj, u Dajli, pored Beach bara Belvedere.

Boćarski klub Špadići

POREČ: BK Špadići novom pobjedom još bliže tituli prvaka lige

NE DIRAJ FOTKU

Istra: Nakon što je poginuo motociklist kod Višnjana policija objavila detalje ove tragedije