in

Poreč i općine Poreštine i ove godine osigurali nadstandard Hitne medicinske pomoći

Grad Poreč u ovoj će godini povećati iznose planirane za sufinanciranje rada Hitne medicinske pomoći, odnosno zapošljavanje dodatnih timova hitne medicinske pomoći, kako bi se zadržali potrebni nadstandardi ove usluge, unatoč smanjenju priljeva planiranih sredstava zbog krize uzrokovane koronavirusom. Tako će za navedenu svrhu u 2020. godini Grad izdvojiti 631.203 kuna, odnosno 150.000 kuna više nego lani, a sufinanciranju se kao i zadnjih nekoliko godina pridružilo i sedam općina Poreštine, te je ukupno za dodatne timove Hitne medicinske pomoću u ovoj godini osigurano 753.000 kuna.  

Podsjetimo, državnim Odlukama o novom ustroju Mreže hitne medicinske pomoći i smanjenju broja timova, Poreč je trebao ostati bez onih oblika osnovne zdravstvene skrbi naših građana i njihovih gostiju na koje su bili navikli i koji su bili potrebni.

– I danas je stav i politika Grada ostala nepromijenjena – uz podršku ostalih lokalnih zajednica na području Poreštine osigurava se tzv. nadstandard, kako bi Porečanima koji su proteklih desetljeća gradili svoj Poreč i porečke ustanove ostane onaj isti zdravstveni standard na koji su navikli i koji su zavrijedili, kaže porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Gradonačelnik se zahvalio općinama Poreštine na nastavku suradnje i razumijevanju i u ovim zahtjevnim i izazovnim vremenima, ali u kojima je i dalje osiguravanje nadstandarda hitne medicinske pomoći prijeko potrebno kada se broj ljudi koji borave na Poreštini trostruko poveća, a hitne službe to moraju pratiti.

Kako navedeno, za sve nadstandarde ove je godine izdvojeno ukupno 753.039 kuna, a u ovom iznosu Grad Poreč sudjeluje s iznosom od 631.293,00  kune, dok susjedne općine Poreštine (Općine Vrsar, Funtana, Tar-Vabriga, Kaštelir-Labinci, Višnjan, Vižinada i Sv. Lovreč) sudjeluju s ukupnim iznosom od 121.836 kuna. Sredstva su planirana za osiguravanje nadstandarda u sustavu hitne medicine na području Grada Poreča iznad normativa određenih Ugovorom o provođenju djelatnosti hitne medicine od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Radi ostvarivanja ugovorenih nadstandarda ugovorena je potreba dodatnog zapošljavanja vozača, medicinskih sestara/tehničara i liječnika u Ispostavi Poreč tijekom cijele godine, odnosno od 1.1. do 31.5. i od 1.10. do 31.12., te od 1.6. do 30.9. Susjedne Općine sufinanciraju rashode za razdoblje od siječnja do svibnja i od listopada do prosinca. U ljetno ekipiranje Ispostave Poreč tijekom 4 ljetna mjeseca uključuje se i Zavod za hitnu medicinu preraspodjelom vlastitih kadrova te raspodjelom sredstava Ministarstva turizma. Zahvaljujući sufinanciranju Hitne medicinske pomoći Poreč ima: tijekom cijele godine jedan tim T1 (tim T1 čine liječnik, medicinska sestra/tehničara i vozač), tijekom cijele godine (od početka godine do ljeta i nakon ljeta do kraja godine, da vrata HMP noću ne budu zatvorena) tim T2 noću (tim T2 čine medicinska sestra/tehničar i vozač) i jednog liječnik radnim danom (po danu), te tijekom ljeta dva tima T2 (od 1.6. do 30.9.).

Osim što sufinancira rad Hitne medicinske pomoći Grad Poreč financira i najam stana za liječnike koji rade u Hitnoj medicinskoj pomoći u Poreču (za 2 liječnika zimi, 3 ljeti).

Ukradena više desetaka tisuća kuna vrijedna maslina

Gradska knjižnica Poreč objavila: Verši na šterni u rujnu, a BOOKtiga u listopadu