in

POREČ: Kongres o temi bioloških lijekova okupio najbolje studente farmacije i farmaceutskih znanosti iz 30 europskih zemalja

U Poreču se od 29. listopada do 3. studenog održava kongres s temom “Quo vadis, pharmacy? Paving the way towards biological therapy”. Kongres je projekt Europske udruge studenata farmacije, a njime se planira približiti problematika bioloških lijekova.

Radi se o 16. jesenskom susretu Europske udruge studenata farmacije (EPSA) koji je u hotelu Diamant okupio više od 350 kongresnih sudionika, predavača, predstavnika institucija, sveučilišta i fakulteta iz više od 30 europskih zemalja.

Studenti farmacije i budući zdravstveni djelatnici trebaju se pripremiti za lijekove budućnosti, koji predstavljaju revoluciju u liječenju bolesti – biološke lijekove. Upravo s ciljem da ovi lijekovi budu dostupni svima i još više dolaze u ljekarne, studenti Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, udruženi oko Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA), upustili su se u velik pothvat organizacije kongresa europskih razmjera.

Studenti će imati priliku posjetiti pogon Jadran-galenskog laboratorija u Rijeci, koji je generalni sponzor kongresa, sudjelovati u javnozdravstvenoj kampanji pod vodstvom Belupa na temu Živjeti zdravije mjereći zdravlje, posjetiti Dom za starije i nemoćne Dom Poreč te okušati svoje vještine u raznim edukativnim natjecanjima.

Biološki lijekovi predstavljaju jedno od najsofisticiranijih postignuća u modernoj biomedicini. Ti lijekovi obuhvaćaju imunološke lijekove poput cjepiva, lijekove iz ljudske krvi i plazme poput imunoglobulina i lijekove dobivene biotehnološkim postupcima iz živih stanica.

Biološka se terapija koristi već godinama, poglavito za liječenja kroničnih upalnih bolesti kao što su ulcerozni kolitis, Crohnova bolest, reumatoidni artritis, ali i za maligna oboljenja te je upravo za navedene bolesti korištenjem biološke terapije značajno povećana učinkovitost liječenja. Glavna prednost biološke terapije pred onom konvencionalnom je njeno specifično djelovanje na ciljne molekule zbog čega se posljednjih nekoliko godina bilježi povećanje udjela biofarmaceutika na globalnom farmaceutskom tržištu, a trenutno iznosi oko 30%, objavio je portal Studentski.hr.

Foto Facebook EPSA – European Pharmaceutical Students’ Association

U SPOMEN NA ŽRTVE VUKOVARA: Potresni film GLAVU GORE, RUKE NA LEĐA u punoj dvorani porečkog kina

POREČ: Čak 8 građana prvi put dalo krv, Veljko Daus dao najviše